Pripremom tradicionalnih jela završen projekat ,,Edukacija o značaju očuvanja lokalne hrane”

Učenici Srednje stručne škole smjera Kuvarstvo, danas su u školskoj kuhinji pripremali tradicionalna jela sa našeg podneblja, u okviru projekta ,,Edukacija o značaju očuvanja lokalne hrane”, čiji je nosilac Nevladina organizacija ,,Kisjele vode”.

Projekat je realizovan u posljednja tri mjeseca, sa ciljem promovisanja i očuvanja tradicionalnih jela, a današnja aktivnost posljednja je u okviru realizacije istog.

,,Izuzetno smo zadovoljni kulinarskim sposobnostima učenika, čija jela smo danas imali priliku i da probamo. Zadovoljni smo i saradnjom sa ovom školom, i nevladinom organizacijom ,,Kan”, koja nas je tehnički podržala u projektnim aktivnostima", kazala je za Radio Bijelo Polje, koordinatorka projekta, Sabina Ramović.

Ona je istakla da je pored ove vaspitno obrazovne ustanove, ostvarena saradnja i sa  osnovnim školama ,,Risto Ratković" i ,,Dušan Korać”, čiji su učenici  kroz projekat bili upoznati sa značajem očuvanja domaće hrane. 

,,Pored prezentacija koje su održane u ovim vaspitno obrazovnim ustanovama, učenici osnovnih škola posjetili su seoska domaćinstva, i na licu mjesta vidjeli kako izgleda život na selu, i uz to umali priliku da probaju i zdrave domaće proizvode”, zaključila je Ramović, ističući da će i u narednom periodu sprovoditi slične projekte.  

Učenici Srednje stručne škole, smjer kuvarstvo, postižu zavidne rezultate na državnim takmičenjima, što pokazuje i izvještaj Centra stručnog obrazovanja, kao i Ministarstva prosvjete.

Savjetica u Sekretarijatu za ruralni i održivi razvoj, Elida Baltić, kazala je da su projekat prepoznali kao kvalitetan, jer je isti imao za cilj  promociju i očuvanje domaćih proizvoda i jela karakterističnih za naše područje, i naglasila da će uvijek pružati podršku u realizaciji sličnih aktivnosti.

Učenici drugog i trećeg razreda danas su pripremali priganice na dva načina, Zetske i Malisorske, i kačamak od kukuruznog i pšeničnog brašna.

,,Realizacijom ovih aktivnosti ojačali smo saradnju sa Slow food-om, i naravno promovisali naše zanimanje. Priprema hrane iziskuje umjetnost, koju naši učenici zaista imaju, a ono što je karakteristično za naše podneblje, jesu upravo ta jela koja su danas bila na meniju”, kazao je profesor kuvarstva, Radoje Kordić.

Izvršni direktor NVO ,,Kan”, Nikola Simović, kazao je da njihovo Udruženje podstiče aktivizam i volonterizam mladih ljudi, a da današnja aktivnost predstavlja pripremu za novogodišnji bazar, koji će biti održan 29. i 30 decembra, na kojem će članovi ovog Udruženja uzeti učešće.

Projekat ,,Edukacija o značaju očuvanja lokalne hrane”, finansijski je podržan od strane Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje.

Autorka: Eldina Idrizović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE