Vojinović: Riječi treba da su dodir zaljubljenih usana u poljupcu čežnje

Prof. dr Dragan Koprivica i Blagoje Vujisić promovisali su večeras u galeriji Centra za kulturu roman Ujutro ćemo biti vječnost, Milike Vojinovića.

Da je cio roman postavljen po principima klasične dramaturgije, od ekspozicije, do zapleta, kulminacije, peripetije i raspleta, smatra Koprivica. Kazao je da je autor na autentično književni način ispričao priču koja se lako ne zaboravlja, pokazao da posjeduje i skriveni nerv dramskog pisca.

“Pritom na svoj osoben način, održavši nehotično i pravi književni čas jednom broju izvikanih romanopisaca u pokušaju. Vojinović je svoj roman zasnovao na temeljima bojazni Dostojevskog, koji je u svojim djelima potencirao pitanje – kuda ide svako društvo ako pritom propada njegova osnovna ćelija, to jest, porodica, od koje sve počinje, i gdje se sve, uostalom, i završava”, objasnio je on.

Poručio je da zato priča o urušavanju porodice i porodičnih vrijednosti, porodice u kojoj je presahlo ognjište ljubavi i uzajamnog uvažavanja, djeluje kao jasan znak za obnavljanje pitanja kuda ide savremeno, alijenirano društvo.

On je, između ostalog, kazao da je u središtu autorove pažnje slikar Narcis, opsjednut svojom umjetničkom misijom, pri čemu najljepši dijelovi života protiču nekud pored njega.

“Zato on ne biva zahvaćen njegovom pozitivnom maticom, nego se, krivicom neke promisli, nalazi u rukavcima rijeke života iz kojih izlaza nema”, dodao je on.

Autor je kazao da publika u ovakvim i sličnim prilikama očekuje od pisca da kaže nešto o predmetnoj knjizi i svom stvaralaštvu. Dodaje da djelo govori i o piscu i o sebi. Ono ih, kako objašnjava, brani od prolaznosti ili prepušta zaboravu.

“Kada to pisac čini umjesto knjige, štetno je. Pisac treba da pretpostavi da se knjiga pojavila poslije njega. Tada, ko govori o piscu? Knjiga, kroz usta čitalaca”, ispričao je Vojinović.

Autor prvijenca romana je poručio da je pisac dužan da slika riječima, govori slikama.

“Riječi treba da su dodir reskih struna, dodir zaljubljenih usana u poljupcu čežnje, ishitreni potezi kičicom koji magično otvaraju tajnovite kute duše i vremena u kom živi”, zaključio je autor.

Književno veče moderirao je Edin Smailović.

Autorka i foto: Enida Omerhodžić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE