Realizovanjem projekta zadržati seosko stanovništvo

Predstavnici Centra za preduzetništvo i Nevladine organizacije Agroturist biro, iz Berana, predstavili su danas projekat Umrežavanje aktera ruralnog razvoja, ključ efektivnijeg ruralnog razvoja Limske doline.

Na konferenciji za novinare, organizovanoj tim povodom, predsjednik NVO Agroturist biro, partner projekta, Dražen Joksimović, objasnio je da je cilj programa zadržavanje stanovništva na selima, bavljenje seoskim turizmom, poljoprivredom, odnosno ublažavanje problema migracija, koje su, kako dodaje, sve veće u poslednjem periodu.

Projektom su obuhvatili pet opština – Plav, Andrijevicu, Berane, Petnjicu i Bijelo Polje, kazao je predstavnik projekta, Rafet Mulić. Istakao je da će u ovim opštinama raditi i istraživanje, nakon kojeg će u avgustu organizovati i Školu preduzetništva.

„Istraživamnjem ćemo saznati njihove potrebe, želje i mogućnosti i školu, koja će trajati dva dana, prilagoditi njima. Još uvijek ne znamo ko će biti predavači ali ćemo dovesti eminentne stručnjake iz oblasti privrede, a učestvovaće 23 aktera ruralnog razvoja“, uvjeren je Mulić.

Finansijski asistent projekta, Goran Joksimović, podvukao je da će se baviti i zakonskim mogućnostima o dodjeli bespovratnih sredstava, grantova od ministarstava i drugih donatora. Kazao je i da projektom žele da umreže sve aktere koji se bave ruralnim razvojem, nevladine organizacije, sekretarijate.

Donator projekta je Fondacija za povezivanje privrednih vrijednosti i dobara.

 

Autorka i foto: Enida Omerhodžić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE