Bogat program za “Noć muzeja” i u Bijelom Polju (video)

Međunarodna manifestacija “Noć muzeja” biće obilježena sjutra u Bijelom Polju i to bogatim kulturno-umjetničkim programom.

JU Muzej Bijelo Polje dvanaesti put organizuje ovu značajnu kulturnu manifestaciju, a kako je za Radio Bijelo Polje saopštio direktor bjelopoljskog Muzeja, Željko Raičević, program će početi u 17 sati i 30 minuta, a biće nastavljen sve do kasnih večernjih sati.

“Kao i svake godine pripremili smo bogat kulturno-umjetnički program, koji će početi izložbom radova učenika osnovnih škola. To je tradicionlna izložba, 33. po redu, a i ove godine je billo veliko interesovanje učenika, tako da će biti izloženo preko 100 radova iz jedanaest osnovnih škola”, rekao je Raičević, napominjući da će na izložbi biti proglašeni i oni najbolji.

Kako je kazao, program ovogodišnje manifestacije “Noć muzeja” biće nastavljen promocijom bibliografije radova Petra Rudića, autora dr Jova Medojevića.

“Promocija će se održati  u 19 časova i to je svakako važan segment ove manifestacije, jer je Rudić bio jedan prvih radnika našeg Muzeja, istinski zaljubljenik u istoriju i arheologiju. Petar je bio samouk, a uz vrsne arheologe učio je ovaj “muzejski zanat” i jedan je od rijetkih sa ovih prostora koji je uspio da se bavi tim poslom, a najznačajniji je njegov rad na sakupljanju predmeta za osnivanje muzejskih zbirki. Ova promocija još jedan je način da mu odamo počast i da mu se zahvalimo za sve ono što je on uradio za očuvanje i promociju našeg kulturnog nasleđa, iako smo to uradili još za njegovog života, kada smo mu dodijelili zahvalnicu za životno djelo”, rekao je direktor bjelopoljskog Muzeja.

Posjetiocima će biti na raspolaganju  sadržaj muzejskih zbirki, koji broji preko 5.000 različitih predmeta, koji datiraju od praistorije do današnjih dana, a program će biti upotpunjen nastupom operske pjevačice iz Bara  Bojane Pejanović i korepetitora Dejana Krivokapića.

“Oni će se Bjelopoljcima  predstaviti obradama tradicionalnih crnogorskih izvornih pjesama i mislim da će taj koncert izazvati veliko interesoavnje mladih, jer je on i namijenjen prvenstveno njima, kako bi naučili te tradicionalne pjesme”, naveo je Raičević.

On je istakao da im je cilj da organizacijom ove manifetsacije izađu iz tih stručnih okvira, već da se približe građanima, da program prilagode njima, kako bi “Noć muzeja” zapravo prerasla u jedno sjajno druženje.

Direktor Muzeja Bijelo Polje je istakao da je ovogodišnja tema manifestacije “Muzeji kao kulturni habovi: budućnost tradicije”, te da upravo ona ima za cilj da se skrene pažnju na ulogu muzeja u savremenom društvu.

“Muzeji nikada nijesu bili potrebniji nego danas, a mi moramo da mijenjamo odnos prema kulturnoj baštini, da mijenjamo stavove kod ljudi, da ih naučimo da njeguju odnos  prema nasleđu, sopstvenoj kulturno-istorijskoj memoriji. Naš cilj je da afirmišemo muzej i da istaknemo ulogu njegovu ulogu u promovisanju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga”, podvukao je Raičević, ističući da muzeji imaju ogroman edukativni značaj, ali i važnu ulogu u kreiranju kulturno-tirističke ponude grada.

Raičević je podsjetio da se Međunarodni dan muzeja 18. maj obilježava se od 1977. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), a sa ciljem afirmacije muzeja i isticanja njihove uloge u promovisanju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga.

“Noć muzeja je manifestacija koja se od 2005. godine, na inicijativu Francuske muzejske direkcije, organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i ICOM, u subotu najbližu 18. maju, kada je Međunarodni dan muzeja. Na poziv Ministarstva kulture i komunikacija Republike Francuske, Ministarstvo kulture Crne Gore se od 2007. godine pridružuje ovoj međunarodnoj manifestaciji, dajući podršku muzejima u Crnoj Gori da prezentuju, valorizuju i približe široj javnosti pokretnu kulturnu baštinu”, zaključio je direktor bjelopoljskog Muzeja, Željko Raičević.

 

Repriza emisije ,,Start art" biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 časova. 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE