Šehović - Medenica: Kod zubara samo onda kad bol „natjera“(video)

Oralno zdravlje je neraskidivi dio opšteg zdravlja čovjeka i podrazumijeva zdravlje usta, zuba, desni i svih potpornih tkiva u ustima. Oboljenja usta i zuba, karijes  i parodontopatije imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj, te predstavljaju veliki društveni problem, kazala je stomatološkinja, dr Amela Šehović-Medenica.

Gostujući u emisiji „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje, ona je kazala da se ne možemo pohvaliti brigom o oralnom zdravlju, te da je ono što dovodi pacijenta u ordinaciju  najčešće bol.

„To je jedini uzrok zbog kojeg se  pacijenti javljaju stomatologu, ali, tada najčešće bude kasno, jer je bol poodmakla klinička slika nekog zuba. Htjela bih da podsjetim, da ljudi moraju da budu svjesni važnosti očuvanja oralnog zdravlja po zdravlje  kompletnog organizma. Usna duplja je početni dio digestivnog trakta, odnosno, organa za varenje. U ustima se vrši mehanička obrada hrane i njena hemijska digestija, odnosno varenje. Ona sadrži više vrsta tkiva, tako da svaki od njih može da podlegne nekom oboljenju, bilo infekcijama, traumama, degenerativnim promjenama, tako da moramo poklanjati pažnju usnoj duplji isto kao što brinemo o čitavom organizmu. Usna duplja je zatvoreni organ koji je stalno u funkciji i zbog specifičnosti zuba i njihovog položaja, ona je nepristupačna za održavanje higijene, tako da se na zubima i sluzokoži usne duplje talože meke i čvrste naslage, koje se samo mehaničkim putem mogu ukloniti. Ako nemamo zdravu usnu duplju i zdrav paradoncijum, nemamo ni zdrav cjelokupan organizam“, istakla je dr Šehović-Medenica, dodajući da zdravi zubi nijesu samo pitanje estetike,  već funkcije  odnosno, kasnije socijalno psihološkog razvoja svakog čovjeka.

Dr Šehović-Medenica naglašava da je za zdravlje zuba najznačajnija pravilna oralna higijena i redovni preventivni pregledi. „Važno je izabrati odgovarajuću četkicu jer je ona ujedno i najvažniji alat kod pranja zuba. Danas je standard mekana četkica, dovoljna kako bi uklonila biofilm sa površina zuba, a da istovremeno ne oštećuje zubno meso i zubnu gleđ. Zube bi trebalo oprati tri puta dnevno ili minimalno ujutro i uveče, te osim zubne četkice jednom dnevno koristiti nešto za međuzubne prostore, kao što su interdentalna četkica ili zubni konac, jer su to mjesta na kojima se najviše zadržavaju bakterije koje uzrokuju karijes i upalu desni. Što se tiče paste za zube, poželjno je koristiti one koje u sebi sadrže fluor“, istakla je doktorka.  

Repriza emisije „Tajne zdravlja“ biće emitovana na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Foto i video: Vladimir Jelić

 

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE