Radivoju Obradoviću zlatna značka za humanost

Radivoju Obradoviću iz Zatona danas je u opštinskom Crvenom krstu uručena   zlatna značka i specijano priznanje Kluba dobrovoljnih davalaca krvi jer je 150 puta darivao krv.  humanost.

Ovaj 65-godišnjak kaže da je prvi put  to učinio kao maturant. “ Bio sam na jednom putovanju i trebala je nekome krv. Nijesam se dvoumio ni jednog trenutka iako nijesam znao krvnu grupu. Vjerovao sam da imam istu krvnu grupu kao i moji roditelji i bio sam u pravu, na sreću onog kome je trebala ali i moju. I od tada do danas nijesam prestao”, kaže Radivoje, žaleći što zbog godina to više neće moći da čini.

Darivanje krvi za Radivoja je davanje sebe.

“To je samo humanost  i ništa drugo. Uvijek sam odbijao novac kada bi mi bio ponuđen, ali sam bio spreman da se odazovem u bilo koje doba dana i noći, ne gledajući  na političku, vjersku ili nacionalnu pripadnost. Davao sam krv svakome kome je trebalo, kao vojnik u Puli, Gornjoj Gorici i Novom sadu, zatim u Staroj Pazovi, Gornjem i Donjem Vakufu, Žabljaku, Podgorici, Kotoru, Beranama, Mojkovcu”, priča ovaj humanista, dodajući, kako ipak društvo ne zna da cijeni to što oni čine.

“Nemamo nikakve privilegije od države, niko nas ne pominje kao dobrotvore i humaniste jer uvijek ima neko preči”, ističe Obradović, koji je dobio specijalno  priznanje i od Ministarstva zdravlja.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić i Dalibor Rakocevic

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE