Šebek: Ova godina je za pčelare bila loša,nadamo se boljim danima

Godina koja je na izmaku za bjelopoljske pčelare je bila loša, a prinosi  meda  minimalni, kazao je Vlado Šebek, predsjednik bjelopoljskog udruženja pčelara “Pčelar”

. Govoreći na redovnoj godišnjoj Skupštini održanoj u Centru za kulturu, na kojoj je  pored izvještaja o radu sa finansijskim izvještajem za ovu godinu, usvojen i program rada za narednu godinu,  Šebek je naglasio da su zbog toga pčelari bili prinuđeni da prehranjuju svoja pčelinja društva, pa  čak i u vrijeme  “pašnog perioda”. Kazao je da je posebna pažnja bila posvećena zdravstvenoj zaštiti pčela, te da je to razlog što u pčelinjacima na području Opštine nije bilo ozbiljnije bolesti pčela.

“Imali smo jedan slučaj  “američke kuge” u selu Jablanovo, ali je zahvaljujući brzom intervencijom ovdašnje veterinarske službe, spriječeno širenje bolesti. Tokom septembra smo izvršili  kontrolu  skoro 200 uzoraka  iz  15 pčelinjaka i samo je na jednom uzorku registrovano oboljenje” istakao je Šebek i apelovao na sve pčelare da nabavku lijekova  vrše u vetrinarskim ustanovima ili preko Udruženja.

Podsjećajući da udruženje “Pčalar” broji  142 člana, te da se njihov broj iz godine u godinu povećava, prvi čovjek bjelopoljsikih pčelara je  naglasio i da su tokom  ove godine imali brojne aktivnosti.

„Bili smo aktivni u  radu Saveza pčelara Crne Gore, organizovali smo  pčelarsku manifestaciju i Bijelom Polju i posjetili brojne pčelarske manifestacije i sajmove ne samo u u Crnoj Gori, već i u  regionu. Za devet mladih pčelara smo obezbijedili rojeve, a nastavićemo i aktivnosti u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, kao i na projektu za čiju realizaciju smo dobili sredstva  iz opštinskog budžeta“, kazao Šebek i istakao dobru saradnju sa lokalnom upravom, koja je i ove godine  kroz Program mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede, za potrebe pčelara  opredijela je 6000 eura. Nije kaže, izostala podrška i razumijevanje I predsjednika Opštine, Aleksandra Žurića, zbog čega je inicirao da se prvom prigodom, Žuriću  uruči najveće pčelarsko priznanja “Zlatna plaketa”.

Današnjoj  Skupštini pčelara prisustvovala je i potrpedsjednica Opštine Nemša Omerhodćić,  koja je pčelarima poželjela upsježnu i “medonosnu” 2018. godinu.

Pčelari su danas održali i Izbornu skupštinu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo Udruženja.

Tekst i foto:Tanja Dangubić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.