Anja, Jana i Damir najbolji na 42. smotri recitatora (video)

Anja Veličković, Jana Rakonjac i Damir Crnovršanin proglašeni su za najbolje na 42. smotri recitatora, održanoj danas u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Sjajna dikcija, artikulacija i intonacija, prozodija i izbor pjesme, bili su presudni da Anja, Jana i Damir osvoje prva mjesta u svojim kategorijama, na ovom takmičenju, koje je okupilo čak 43 recitatora iz jedanaest osnovnih i dvije srednje škole.

Predsjednica žirija, književnica i glumica Nada Pavićević, kazala je da je 42. smotra bila jako uspješna, te da je ona pokazatelj da mladi Bjelopoljci znaju da njeguju lijepu riječ i književnik jezik.

„Ovogodišnja smotra je zaista bila prelijepa, prvo sam se iznenadila brojem takmičara, naročito u toj najmlađoj kategoriji, gdje su djeca od prvog do petog razreda, potom druga kategorija, u kojoj smo imali takođe dosta talentovane djece. Međutim, ono što me je nekako i razočaralo jeste taj odziv srednjoškolaca, ne znam zašto tamo jenjava odnos prema knjizi, prema poeziji, lijepom kazivanju i umjetnosti uopšte. Malo mi je žao, ali i krivo, jer sam bila prosvjetni radnik, ali sam ipak ponosna i na ovu 42. smotru recitatora“, kazala je Pavićević.

Ona je kazala da su o najboljima nijanse odlučivale, te da je bilo teško donijeti odluku, ali da je ona svakako bila jednoglasna.

„Jako je bilo teško od ovolikog broja izabrati najbolje, nijanse su odlučivale, a ocjenjivalo se sve, artikulacija, dikcija, prozodija, intonacija, izbor pjesme. Morali smo donijeti odluku, ali bih voljela da možemo da nagradimo svu djecu, jer oni čitaju, uče poeziju napamet, bave se estetikom, koja je malo i zaboravljena“, podvukla je predjsednica žirija.

Pavićević je poručila mladima da nastave da njeguju poeziju i književni jezik, jer je to,  kako je i kazala, nužno u eri komjutera i tehnologija.

„Zato veliko priznanje treba odati i mentorima,koji sa ljubavlju i velikim entuzijazmom rade sa djecom“, dodala je Pavićević.

Profesorica književnosti istakla je i da je naša sredina vrlo melodiozna.

„Ona se osjeti nekako rođenjem, podnebljem i to se prenosi sa koljena na koljeno, a čim neko osjeti tu unutrašnju vibraciju, on će se i potruditi da se lijepo iskaže“, nagalsila je ona.

Anja Veličković, koja je bila najbolja u najmlađoj kategoriji od prvog do petog razreda, kazivala je stihove Mike Antića „Sve boje sveta“.

„Pripremala sam se dugo, zaista sam se trudila i evo, rezulatat je došao, iako se nijesam nadala tom prvom mjestu. Imala sam i tremu, jer sam učestvvala i prošle godine, ali nijesam postigla značajniji uspjeh, zato sam danas još srećnija, jer se moj rad i trud konačno i isplatio“, kazala je Anja i zahvalila se mentorki Slavici Tvrdišić, bez koje, kako je kazala, i ne bi uspjela.

U konkurenciji osnovaca od šestog do devetog razreda, prvo mjesto pripalo je Jani Rakonjac, učenici OŠ „Risto Ratković“.

„Kazivala sam stihove pjesme „Ždrebe i vuk“ i jako sam srećna zbog nagrade, jer zaista nijesam očekivala da ću ja biti izabrana za najbolju, što me čini još ponosnijom“, kazala je Jana.

Ona je pohvalila i svoje drugare, koji su, kako je kazala, takođe bili sjajni.

„Svi su bili odlični i vjerujem da svi sa nestrpljenjem očekuju narednu smotru“, dodala je Jana, koju je za današnje takmičenje pripremala profesorica književnosti, Jelenka Ljujić.

Gimnazijialac Damir Crnovršanin proglašen je danas za najboljeg u kategoriji srednjoškolaca, a predstavio se pjesmom „U kvrgama“, Milana Rakića.

„Mnogo mi je pomoglo to što smo ovu pjesmu već obrađivali u školi. Ipak, najteže je bilo iznijeti emociju, jer je pjesma jako teška, svaka strofa je priča za sebe, tako da su se i rapsoloženja morala mijenjati, što je uticalo na način kazivanja, ali eto, uspio sam, što pokazuje i ocjena žirija“, rekao je Damir, koji je uz mentorstvo Milke Španjević nedavno osvojio i prvo  mjesto na smotri besjedništva.

U kategoriji učenika od prvog do petog razreda drugo mjesto su ravnopravno podijelile  Mihaila Nedović, učenica  drugog razreda OŠ ’’Aleksa Bećo Đilas'’’(mentorka Marija Jeremić) i Balša Perović, učenik petog razreda OŠ ’’Pavle Žižić’’ (mentorka Vesna Grubović),  a treće mjesto, takođe ravnopravno, Ksenija Smolović, učenica petog razreda OŠ ''Marko Miljanov'' (Fahra Kijamet) i Anđela Šćekić, učenica petog razreda OŠ ''Vladislav Sl. Ribnikar'' (mentor Stevan Šebek).

Drugo mjesto u konkurenciji učenika od šestog do devetog razreda osvojio je Orhan Hodžić, učenik devetog razreda OŠ ’’9.maj’’ (mentorka Nataša Banković) , a treće mjesto je pripalo Mileni Piper, učenici devetog razreda OŠ ’’Dušan Korać’’ (mentorka Miluša Đurović).

U kategoriji srednjih škola drugo  mjesto osvojila je Jovana Obradović, učenica prvog  razreda Gimnazije ''Miloje Dobrašinović'' (mentorka Rajka Mini),  dok su treće mjesto ravnopravno podijelile  Andrijana Rudić, učenica Gimnazije ''Miloje Dobrašinović'' (mentorka Milka Španjević) i Anabela Mustajbašić, učenica trećeg razreda Srednje stručne škole (mentor Radoman Čečović)

Najmlađi učesnici smotre, u takmičarskom dijelu,  bili su učenici prvog razreda osnovne škole Uma Striković  (OŠ ''Nedakusi'') i  Filip Merdović (OŠ ''Braća Ribar ''), koji su dobili posebnu nagradu.

Gosti na smotri su bili i polaznici  Dječjeg vrtića ''Dušo Basekić'' Nađa Mrdak i Lazar Veličković, a njihove mentorke su bile vaspitačice Milanka Rakočević i Gorica Krgović.

Današnju smotru recitatora, koju je organizovala  JU Centar za  kulturu ’’Vojislav Bulatović – Strunjo’’, pratila je ocjenjivačka komisija u sastavu: Nada Pavićević, prof. književnosti, predsjednica žirija i članovi Nermina Ličina i Zoran Sošić, takođe profesori književnosti.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Dalibor Rakočević

Video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA  SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE