Tribinom ,,Svi čekamo njega” u borbi protiv diskriminacije OSI (video)

18 April 2024

Najnovije vijesti

Tribinom ,,Svi čekamo njega” u borbi protiv diskriminacije OSI (video)

Javna tribina ,,Svi čekamo njega”, u okviru projekta ,,Društvena baza antidiskriminacije Osi", održana je danas u hotelu Franca, u organizaciji nevladine organizacije ,,Opštinsko udruženje multiple skleroze”.

Tribina ima za cilj prezentaciju dosadašnjih aktivnosti i što veće transparentnosti rada projektnog tima, sa aktivnim uključivanjem zajednice u borbi protiv diskriminacije lica sa invaliditetom.

,,Tokom dosadašnjih projektnih aktivnosti nastojali smo razviti svijest i nivo informisanosti o pojmu diskriminacije prema OSI kod njih samih. Radili smo intervjue, pravno-edukativne radionice i evaluatorne upitnike. Mi smo u skladu sa međunarodnim pravnim aktima uradili ,,pozitivnu diskriminaciju”, jer je to vid afirmativne akcije, a ovo je samo jedan od načina poštovanja pravnih normi antidiskriminacionog zakonodavstva, i to je najbolja primjena normi u praksi”, kazala je predsjednica Opštinskog udruženja oboljelih od multiple skleroze, Lidija Guberinić.

Tribinu su vodili pravni edukatori, predstavnica Kancelarije za osobe sa invaliditetom Nada Ćetković i Miloš Kljajević ispred Lokalne samouprave.

Dodaje da je projekat na polovini vremenskog okvira realizacije, a da će tokom  tribina učesnike upoznati o pravima koja uživaju.

,,Primjena ID kartica na način na koji smo mi to uradili u okviru projekta zapravo je primjena normi iz Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom UN-a. ID kartice su kartice za OSI, koje štampa Opština Bijelo Polje u saradnji sa koalicijom šest OOSI ,,Savez”, a radi pružanja prioritetne zdravstvene zaštite tim licima”, pojasnila je Guberinić.

Kako su pojasnili, tribina ,,Svi čekamo njega” inspirisana je djelom Orhana Pamuka.

Projekat ,,Društvena baza antidiskriminacije OSI" realizuje se uz mentorsku i finansijsku podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

Radio-streaming

 RBP NA DRUŠTVENIM MREŽAMA