Fantastična priča Adrijana Sarajlije “Četvrto dete”, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču, Adrijana Sarajlije “Četvrto dete”, objavljenu u zbirci Đavolji prst.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

„Majko, umorna li si?“

Nije se obazirala. Gazila je uzbrdo, iako su joj sa svakim korakom novi uboji i zaseci ostajali na tabanima. Možda će još za dana stići do Đavoljeg prsta.

„Posrćeš... Možeš li dalje?“

Pošto je Sunce doseglo vrh nebeskog svoda, pogledala je niz strminu, ka Kacuiju. U dečakovim očima prepoznavala je nešto od pitomosti njegovog pokojnog oca. Pentrao se nespretno, poput kakvog ždrepca, žgoljav i povijen. Tek će da izraste u deliju, pomislila je - ali, to se neće dogoditi onamo, u zamku gospodara Šinojame, gde se gnezde zlotvori što joj već ukradoše snažnog Saburoa, dobrog Đuna i svilenokosog Tatoija. Ne, ona neće dozvoliti da i četvrti bude oteran u roblje! Obrisala je znoj sa čela i otvor čuturice naslonila na usne, tek da umiri žar. Novim korakom zahvatila je planinu.

„Majko...“

Predstavio se kao monah, a ponašao kao prosjak. Pitala ga je odsečno: „Odakle si ti? Kosa ti prosijava crvenkasto, ne bih rekla da si naš, iz Omija. A, i besediš pomalo čudnovato“.

Čovek je treptao, krivio vrat, levim dlanom češao sivo paperje na temenu glave, a prste desnice oblizivao tako da mu ni kap zečje masti ne utekne. Odjednom prestade da trepće, pa tri puta načini čudnovati pokret rukom, baš na način kako to čine hrišćani. Oićinim telom prođe talas jeze jer, videla je šta čauši gospodara Šinojame rade sledbenicima tog neobičnog, tuđinskog kulta. Osetila je trunku sažaljenja za spodobu u ritama kojoj se nisu mogle odrediti godine, baš kao što ju je isprva potresla ta bolesna mršavost, tolika da je jednu zečju nogu teška srca odvojila od Kacuijevih usta.

***

 

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/Djavolji%20prst.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-cetvrto-dete-adrijan-sarajlija?in=rbp-redakcija/sets/fantasti-ne-pri-e-refesticon

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje