"Noć knjige" u utorak u Bijelom Polju

Manifestacija "Noć knjige", kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, održaće se u utorak, 23. aprila, u Bijelom Polju, saopštili su organizatori, najavljujući bogat umjetnički program  “Dobre knjige, dobri prijatelji”.

U želji da zajedno afirmišu  ljubav prema knjizi i čitanju i da promovišu autorska prava i izdavaštvo, JU  Ratkovićeve večeri poezije, NVU “Klub kulture”, Srednja stručna škola, NVO “Akademija društvenih nauka” i Radio Bijelo Polje, osmislili su kvalitetan i raznovrstan program, tako da će Svjetski dan knjige proslaviti brojnim književnim večerima, promocijama, pozorišnim predstavama, ali i poklanjanjem knjiga.

Gostujući u emisji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić, istakao je da je Bijelo Polje grad umjetnosti i kulture, te da Ratkovićeve večeri poezije već skoro 50 godina uspješno utiču na kreiranje bjelopoljske kulturne scene i to organizovanjem različitih manifestacija i festivala.

„Naravno da ne bi uspejeli u tome bez naših prijatelja i podrške, bjelopoljske Srednje stručne škole, NVU „Klub kulture“ i naravno Radija Bijelo Polje, medija koji je naš partner na svim kulturnim događajima. Naša saradnja daje zaista dobre rezulatate, a to dokazuje i ovogodišnja manifestacija „Dobre knjige, dobri prijatelji“, kojom ćemo obilježiti „Noć knjige“ u Bijelom Polju“, rekao je Musić, napominjući da je program “Dobre knjige, dobri prijatelji” zapravo dio nacionalnog programa obilježavanja Svjetskog dana knjige, u organizaciji NVO Kultura plus.

Musić je saopštio da će program započeti promocijom Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, odnosno prezentacijom šest zbirki kratkih priča, objavljenih u okviru ove fantatsične svetkovine. Takođe, govorićemo i o temi ovogodišnjeg festivala „Zmaj Vražijih firova“.

„REFESTICON je festival koji ima svoju tradiciju, koji je priznat ne samo u Crnoj Gori, već i u zemljama regiona, a upravo zahvaljujući njemu dobili smo 23 nova autora uz Crne Gore. Fantastična književnost ima duboke korijene u našem gradu, dovoljno je pročitati Miodrag Bulatovića i uvjeriti se u to. Tako da je REFESTICON samo nastavio da njeguje fantatsičnu književnost, a mi mu se ovom manifetsacijom pridružujemo“, podvukao je Musić.

On je kazao da će se taj program, pod nazivom “Priče nad Vražjim firovima”, održati se u utorak u 11 časova u gradskoj biblioteci, a učestvovaće se direktor Radija Bijelo Polje i utemeljivač REFESTICON-a, Dragić Rabrenović, zatim predsjednica NVO “Akademija društvenih nauka” Andrijana Rabrenović i rukovodilac Narodne biblioteke Edin Smailović.

Priliku da učestvuju i manifestaciji  Noć knjige i programu „Dobre knjige, dobri prijatelji“ dobiće i učenici bjelopoljske Srednje stručne škole. Naime, u utorak u 12 sati u biblioteci te obrazovne ustanove biće promovisan i drugi po redu Zbornik  eksperimentalnih radova učenika Srednje stručne škole “Priče i pričini”.

Kako je saopštio Rafet Mulić, Zbornik učeničkih radova “Priče i pričini” je nastao kao rezultat saradnje Biblioteke Srednje stručne škole i Ratkovićevih večeri poezije, u okviru projekta “Škola kratke priče”, koji je podržan od Ministarstva kulture.

„To je projekat koji sprovodimo od setembra prošle godine i zapravo je ovaj zbornik samo kruna našeg dosadašnjeg rada. Iako smo ponosni na to što smo uspjeli da objavimo još jedan zbornik učeničkih radova, naš cilj je bio mnogo veći od toga, a to je da mlade podstaknemo da čitanje, pisanje, promišljanje, da ih motivišemo da stvaraju i da im damo priliku da iskažu talenat i kreativnost“, rekao je Mulić.

Kako ističe, osim promocije, tog dana u Biblioteci Srednje stručne škole biće organizovana i panel diskusija o značaju angažmana učenika u stvaranju literarnih radova.

„Pozvali smo profesore maternjeg jezika iz svih škola da nam se pridruže i da zajedno razgovaramo o toj temi i stvaranju povoljnijeg ambijenta za književno stvaralaštvo mladih. Jer mi profesori smo prije svega prosvjetitelji i naša dužnost je da pomognemo učenicma i da ih podstaknemo na učešće u kulturnom životu zajednice. Talentovanih mladih ljudi je zaista puno, ali mi smo ti koji moramo da ih pronađemo, da im otvorimo svijet književnosti i umjetnosti i pustimo ih da stvaraju“, podvukao je Mulić.

On je istakao i da je zapravo i sami cilj manifestacije „Noć Knjige“ doprinos razvoju kulture Crne Gore.

„Ali ne samo to, već i  podizanje svijesti građana o značaju participiranja u kulturnim programima i promocija stvaralaštva afirmisanih autorki i autora i podrška književnom stvaralaštvu mladih“, podvukao je Mulić.

Pored talenta za pisanje, učenici bjelopoljske Srednje stručne škole pokazaće i glumačke sposobnosti, oni će izvesti predstavu “Fly by Azerbejdžan”, a na taj način ne samo da će obilježiti Noć knjige, već i Dan škole.

„Ta predstava je  rezulatat saradnje sa Kulturno ekonomskim centrom Azerbejdžana, tako da su je naši učenici premijerno izveli u Podgorici, povodom njihovog praznika Dana proljeća, odnosno počeka njihove Nove godine. “Fly by Azerbejdžan” je predstava koja promoviše kulturne, istorijske, ali i turističke vrijednosti Azerbejdžana. Reakcije publike su bile sjajne, tako da očekujemo iste i u Bijelom Polju“,  rekao je Mulić.

Manifetsacija „Noć knjige“, nakon predstave  “Fly by Azerbejdžan”, biće nastavljena u Kafe baru “Klik”, a riječ je o programu koji nosi naziv „Stih po stih – pjesnički maraton”.

„U okviru ovog programa svi su pozvani da recituju stihove svojih omiljenih pjesma. Stalno smo mi organizatori ti koji šalju pozivnice publici da dođe i bude dio neke manifetsacije, a na ovaj način želimo da mi dođemo kod ljubiljitelja književnosti, u ovom slučaju do onih koji vole poeziju. To će biti prilika i da čujemo šta je to što vole Bjelopoljci, kako bi kasnije i organizovali kulturne događaje na osnovu njihovih interesovanja, a za uzvrat, svi učesnici će biti nagrađeni knjigom iz izdavačke produkcije Ratkovićevih večeri poezije“, najavio je Kemal Musić, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije.

Musić je saopštio da će manifestacija „Noć knjige“ biti krunisana promocijom knjige „Dlanovi“, autorke Sonje Tomović  Šundić.

„Promocija je zakazana za 20 časova u Kući Rista Ratkovića, a o ovom književnom djelu će govoriti  Natalija Đaletić, Jasmin Ćorović, kao i sama autorka Sonja Tomović  Šundić, Odlomke će čitati profesor Radoman Čečović, a moderator književne večeri će biti Rafet Mulić“, naveo je Musić.

Podjsetimo, organizatori manifestacije „Noć knjige“ su JU  Ratkovićeve večeri poezije, Nevladino udruženje “Klub kulture”, Srednja stručna škola, Nevladina organizacija “Akademija društvenih nauka” i Radio Bijelo Polje.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE