Fantastična priča Edija Ferhatovića “Velesovi biseri“, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču  Edija Ferhatovića “Velesovi biseri“, objavljenu u zbirci Nevidbog.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

 

Biserje leži prijatelju moj,

Biserje leži ne zna mu se broj.

Biserje na dnu, ljepote neviđene,

Biserje na dnu, što čuvaju sjene.

Biserje koje sveg zlata vrijedi,

Biserje koje ljepotom srce ledi.

Biserje drevno nije priča puka,

Biserje drevno je moja konačna luka.

 

- Pjevao je zakukuljeni prosjak, naslonjen na zid, sjedeći u blatnjavoj ulici. Nedaleko od njega iz jedne velike kuće je izašao mladić crne kose s očajem na licu. U toj kući je kockao. Kockao dok nije sve izgubio. Stajao je tako na pragu i buljio u prazno slušajući prosjakovu pjesmu. Ni sam nije znao zašto, ali je upitao prosjaka:

“Prosjače, ta pjesma koju pjevaš, je li istinita?’’

“Je li istinita? Koliko očajan netko mora biti da pita takvo što za pjesmu koju je čuo od starog čudaka, k tomu i pijanice? I kakva bi budala uopće vjerovala u takve stvari?’’ kroz smijeh je govorio sijedi starac.

“Očajna budala starče!’’

“Istinita je to pjesma. Vidio sam te bisere na svoje oči, ali ih se nisam usudio uzeti“, reče prosjak s tugom u glasu.

“Zašto se nisi usudio uzeti ih?’’ u čudu je upitao mladić. “Imao sam svojih razloga. Bolje im je da su sami ti biseri’’, odvratio je starac. “Gdje si ih vidio, gdje je to mjesto?’’ nervozno je upitao mladić.

“Kada kreneš cestom iz grada, preko polja ćeš u daljini vidjeti staru šumu. Zaputi se tamo i probij se kroz nju, a ako izbiješ na drugu stranu čekat će te zaboravljena i obrasla kotlina u kojoj se nalazi jezero. Opasno mjesto za tumaranje.’’ - dobronamjerno je rekao prosjak.

“E pa hvala ti!’’ klikne mladić i jednostavno ode ostavivši prosjaka koji je nastavio pjevati pjesmu. Mladić se odmah zaputio i nakon par sati, probivši se kroz šumu našao se pored jezera. Stajao je pokraj stare vrbe koja se kobno nadvijala nad njim dok je gledao na bujno obraslu kotlinu u kojoj se ljeskalo sablasno jezero prekriveno maglom. Nebo je bilo tmurno, gotovo crno, no kroz njega se ipak nazirala sunčeva svjetlost.

Mladić se sada zagledao u tu mističnu, gustu maglu, pritom jedva udišući težak i vlažan zrak. Odjednom se u daljini pojavio splav kojime je štapom upravljao starac duge sijede kose i brade, pomalo nalik onom prosjaku.

 

***

 

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/NEVIDBOG%20ORIGINAL%20ZBIRKA.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-velesovi-biseri-edi-ferhatovic?in=rbp-redakcija/sets/fantasti-ne-pri-e-refesticon

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje