Doktori negiraju optužbe, tužiteljka traži dopunu nalaza

Ljekari iz Bijelog Polja juče su na ponovljenom suđenju u Višem sudu kategorično negirali navode iz optužnice koja ih tereti za infekciju pet beba u Opštoj bolnici, u novembru 2014, od kojih je jedna preminula u Kliničkom centru u Podgorici, piše Pobjeda.

Proces vodi sudija Vukomir Bošković.Prvostepenom presudom zbog krivičnog djela ugrožavanja zdravlja ljudi, Tomislav Jeremić i Haka Tahirović prvostepenom presudom osuđeni su na po sedam mjeseci zatvora dok su Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević dobili po šest mjeseci kućnog pritvora.Apelacioni sud je 20. februara 2018. uvažio žalbu Tužilaštva i preinačio presudu, pa je optužene ljekare bjelopoljske Opšte bolnice osudio na po godinu zatvora.Vrhovni sud usvojio je zahtjev za zaštitu zakonitosti koji su izjavili branioci optuženih i naredio ponovno otvaranje glavnog pretresa.

Na jučerašnjem ročištu pročitani su svi raniji dokazi, pa je zastupnica optužnice tužiteljka Ljubinka Madžgalj iznijela nove predloge.I pored protivljenja branilaca optuženih, sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog i obavezalo Sudskomedicinski odbor Medicinskog fakulteta iz Beograda da uradi dopunu nalaza.Tužiteljka je zatražila da Sudsko-medicinski odbor pojasni pitanja o neonatalnoj sepsi, te koji su to indikatori ukazivali na pojavu epidemije, kad se ona otkriva i koje je dijete prvo oboljelo.“Nakon što dobijemo dopunu nalaza, na pretresu koji smo zakazali za 13. maj, on će biti pojašnjen. Toga dana planirano je i davanje završnih riječi”, kazao je sudija.

Izvor:RTCG