Književno stvaralaštvo Zehnije Bulića predstavljeno u Bijelom Polju (video)

20 April 2024

Najnovije vijesti

Književno stvaralaštvo Zehnije Bulića predstavljeno u Bijelom Polju (video)

Stvaralaštvo književnika Zehnije Bulića, predstavljeno je večeras u Bijelom Polju, u Kući Rista Ratkovića, u organizaciji Ratkovićevih večeri poezije i NVU ,,Klub kulture“.

Ljubitelji pisane riječi imali su priliku da najviše čuju o Bulićevom posljednjem objavljenom romanu ,,Parta od papira“ koji analizira pitanje čovjeka, i kritički se osvrće na moderno društvo.

Kako je za Radio Bijelo Polje kazao profesor jezika i književnosti, Zehnija Bulić, čast mu je što je ponovo u Bijelom Polju, kako kaže, među divnom publikom.

,,Moja djela uglavnom opisuju čovjeka, jer treba uvijek pronaći ono što je novo, neobično, čudno i nepoznato. Nijesu sve teme ispisane, uvijek ima nešto novo da se kaže, jer uz književnost uvijek dolazi nešto zanimljivo. Dobro je što se poezija sve više čita, kao i kratka priča, koja čini mi se i dominira. Smatram da se književnost kreće dobrim putem", dodao je Bulić.

On savjetuje mlade da čitaju, i to, kako ističe, klasičnu književnost.

,,Neka samo čitaju, promišljaju i gledaju sebe. Smatram da će im se tako i otvoriti put“, iskren je Bulić.

O stvaralaštvu Zehnije Bulića govorio je direktor Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić, koji je kazao da je autor svojim stvaralaštvom dao značajan doprinos književnosti Srbije i Sandžaka.

,,Djelo ,,Parta od papira“ može se okarakterisati kao roman za djecu i tinejdžere, a potresna je priča o dječaku Omeru, jedna priča koja opominje. Ukazuje na ono što je najsvetije u čovjekovom životu, a danas je poprilično u krizi – porodicu. Roman podsjeća na djetinjstvo, na sve radosti, strahove, brige i nestašluke koje smo mi, rođeni sedamdeset i neke u Jugoslaviji, proživjeli. Bulić u ovom literarnom ostvarenju sugeriše da, ma u kakvoj situaciji se nalazili, ne smijemo izgubiti vjeru u same sebe i naših najbližih, kao i da uvijek moramo biti na putu znanja“, podvukao je Musić.

Bulićev književni opus sastoji se od  četiri zbirke pjesama ,,Dah vremena“, ,,Splavari ponornice“, ,,Topola ni do pola“, ,,Očeva koža“,  i tri romana ,,Udica“, ,,Intimna groteska“ i ,,Parta od papira“.

Odlomke iz romana Zehnije Bulića kazivali su profesor Radoman Čečović, i Edin Smailović, dok je promociju moderirao Rafet Mulić. 

Autorka, foto i video: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE 

 

 

Radio-streaming

 RBP NA DRUŠTVENIM MREŽAMA