Panić: Da je rođena u Parizu ili Londonu, Milena Dravić bi do sada imala bar deset monografija o sebi (video)

Pisati o Mileni Dravić, divi jugoslovenskog filma, glumici koja je ispisala istoriju pokretnih slika, nije nimalo lako, a monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ predstavlja omaž njenom životu i radu, kazala je autorka ove monografije, Anita Panić.

Na 364 strane Anita Panić predstavila je život i jedinstvenu karijeru Milene Dravić, a kako je Panić kazala, gostujući u emisji “Start Art”, karijeru dugu šest decenija bilo je teško smestiti među jedne korice.

“Milena Dravić je prvi film “Vrata ostaju otvorena” snimila ’59 i upravo je na setu tog filma ona postala punoljetna. A ova 2019. godina je 60 godina od prve Milenine filmske uloge i to je zaista period koji obavezuje, a ja sam se potrudila da svih tih šest decenija,  koliko je to moguće, stane u ovu knjigu. Tih 364 strana je malo kada je u pitanju Milena Dravić i njena bogata biografija, a iako nije bilo lako uraditi ovu monografiju, ja sam presrećna što sam imala mogućnost, radeći na njoj više od godinu i po dana, da se na neki način družim sa divom srpskog glumišta“, kazala je Panić.

Karijera Milene Dravić je zapavo retrosprektiva jugoslovenskog filma, a kako je istakla autorka monografije, čast je pisati o glumici koja je učestvovala u preko 100 bioskopskih i televizijskih filmova, pozorišnih predstava, serija, TV programa.

„Njena biografija se vezuje za EX YU prostor, kada smo svi zajedno bili jedna veća zemlja, a za glumce je bilo više festivala, nagrada, to je zaista bio jedan veliki filmski prostor, a Milena Dravić je bila dio njega. Nju su u doba stare Jugoslavije zvali na najljepši mogući način – Milena nacionale i ona je zaista bila Milena svih nas. Zato sam i sebi zadala obavezu da to bude jedna ozbiljna knjiga, kakvu Milena i zaslužuje, da to bude knjiga koje se ja neću stidjeti, a koja će na pravi način formulisati njenu bogatu karijeru“, kazala je autorka Anita Panić.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ predstavlja luksuzno  srpsko-englesko izdanje, a iako je podijeljena na sedam cjelina, Panić kao dva najvažnija poglavlja izdvaja Pozorišne i Filmske impresije.

“Prva cjelina,  ona koja je i najvažnija za nju, jesu njeni filmovi, druga cjelina je pozorišno stvaralaštvo, treća televizijsko, a ostale cjeline su namijenjene temi koja je za  mene bila jako važna da se nađe u ovoj knjizi, a to je kritika, jer je ona jako važna za jednu glumicu. Tako da postoje dva dragocjena poglavlja – filmske i pozorišne impresije, gdje sam ja tragala za kritikama njenih filmova, od prve uloge, pa do poslednje. To je Mileni bilo jako dragocjeno, jer nekako prođe život, a te lijepe kritike i pohvale znače glumcima i kroz 50, 60 godina”, istakla je Panić.

Ona je podsjetila da je Milena Dravić snimila 170 filmova i da je jedina glumica sa ovih prostora koja je dobila nagradu na Kanskom festivalu, pa su u tom poglavlju posvećenom filmskoj umjetnosti,  o Mileni progovorila zaista poznata imena naše kinematografije.

“U Zagrebu sam razgovarala i sa Veljkom Bulajićem, koji je na neki način zadužio karijeru Milene Dravić, naročito u tom periodu njene rane mladosti, taj čuveni filmski ep “Bitka na Nertvi” iz ’69 godine, gdje su sve igrali holivudski glumci i jedna, u tom trenutku početnica, Milena Dravić. On je njoj ukazao šansu i nije se pokajao. Pored Bulajića, o Mileni su tekstove pisali i Goran Paskaljević, Milan Jelić, Želimir Žilnik, glumci Rade Šarbežija, Mira Furlan, Nikola Djuričko, Milena Zupančić, i mnogi drugi”, ispričala je Panić, napominući da je kurozitet ovog poglavlja i tekst velikog ruskog i holivudskog glumca Olega Vidova, koji je bio Milenin partner u filmu „Bitka na Neretvi’’.

Panić je istakla i da je knjiga „Milena Dravić ili ključ snova“ ne samo u profesionalnom smislu pozitivna, što se tiče komentara na Mileninu karijeru, već knjiga puna emocija.

“Jer su ti ljudi zapravo progovorili i o drugoj strani Milenine ličnosti, bila je mnogo stidljiva osoba, koja je voljela ljude. To je ono što provijava kroz ovu knjigu i meni je i to dragocjeno, da čitaoci koji prelistaju ovu knjigu shvate koliko je ona privatno bila jedna zanimljiva i dobra osoba”, dodala je Panić.

Prisjećajući se početka stvaranja ove jako značajne monografija, Panić je govorila i o njenom susretu sa Milenom Dravić.

“Gospođa Dravić, kao što javnost već i zna, poslednje dvije godine je bila teško bolesna, tako da nije mogla fizički ni da komunicira sa mnom, ali je na moju molbu tražila neku arhivu i materijale. Tako da smo uglavnom komunicirale telefonom, samo jednom sam bila u njenom domu, to je bilo prije više od dvije godine. Tada sam joj prikazala sinopsis knjige, da vidi kako će izgledati, i zaista moram reći da je bila oduševljena samom činjenicom da će neko napisati knjigu o njoj i njenom radu”, kazala je autorka monografije.

Ona je poručila da je tužno što nema mnogo više knjiga o Mileni Dravić i istakla da bi slavna glumica imala do sada  već deset monografija o sebi da je rođena u Parizu ili Londonu.

“Milena je bila zaista velika glumica. Samo poslednjih 30-40 ove monografije je njena filmografija, to su njene uloge na televiziji i u pozorištu. Prosto zastane dah, kada vidite takvu biografiju da stane u jedan ljudski život. Zato je I bila velika odgovrnost pisati ovu knjihu, ali sam ja mjesece provela u bibliotekama Jugoslovenske kinoteke, koji zaista imaju fantatsičnu dokumentaciju, tragajući za starim inostranim časopisima – francuskim, italijanskim, jer sam htjela takvu faktografiju da imam u ovoj knjizi, jer Milena to zaslužuje”, naglasila je Panić.

Na kraju, kako kaže, svoju misiju je ispunila.

“Veoma sam ponosna na sebe, jer iza mene stoji težak, ozbiljan, ali ujedno i lijep rad. Patim što Milena nije doživjela promociju monografije, ali njen rođeni brat mi je rekao da je vidjela knjigu i zbog toga mi je srce na mjestu, jer je knjiga i bila namijenjena njoj”, poručila je Panić, autorka monografije „Milena Dravić ili ključ snova“.

Repriza emisije "Start Art" na programu Radija Bijelo Polje od 20 sati i 15 minuta.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE