REFESTICON 2019 raspisuje još dva konkursa – foto i likovni (video)

U cilju popularizacije i valorizacije prirodne baštine Bijelog Polja i sjevera Crne Gore, prije svega Đalovića pećine, odnosno pećine nad Vražijim firovima, ali i zbog uključivanja i angažovanja mladih u dešavanja iz oblasti kulture, Organizacioni odbor VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, raspisuje još dva konkursa – likovni za učenike bjelopoljskih osnovnih škola i foto konkurs za sve građane Crne Gore i to na temu “Priroda sjevera”.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije saopštio predsjednik Organizacionog odbora festivala, Dragić Rabrenović, cilj je da se partnerima i učesnicima festivala iz zemalja okruženja predstavi prirodno blago i bogatstvo sa kojim raspolaže Bijelo Polje i sjever Crne Gore.

“Odlučili smo da to učinimo i kroz objektiv, kako bi mogli da te fotografije dalje proširimo putem interneta i naših web portala. Najbolji će zasigurno  dobiti i prigodne nagrade, o čemu će Organizacioni odbor festivala odlučiti, a više infromacija o samim propozcijama konkursa svi zainteresovani će moći da pronađu na našem web portalu www.refesticon.com”, saopštio je danas Rabrenović.

On je istakao da su u okviru projekta REFESTICON 2019 po prvi put raspisali četiri konkursa.

“Dva konkursa smo ranije raspisali, jedan za zbirku kratkih priča pod nazivom “Zmaj vražijih firova”, kako bismo povezali fantastiku i prirodu, a drugi je za učenike osnovnih škola iz Cijele Crne Gore. Sada smo se odlučili da likovni bude samo za bjelopoljske osonovce, a  foto konkurs za sve zainteresovane ljubitelje fotografije, profesionalce, amatere, koji imaju fotografije sa prirodnim ljepotama i magičnom prirodom našeg sjevera”, rekao je predsjednik Organizacionog odbora festivala.

Rabrenović je najavio i dolazak novih internacionalnih partnera, koji će u okviru VII Regionalnog festivala fantastične književnosti predstaviti svoje pisce u Bijelom Polju.

“Imaćemo više predstavnika partnerskih festivala iz zemlja regiona, a ove godine ćemo imati i neke internacionalne partnere. Ono što smo takođe planirali ovim projektom, jeste i objavljivanje još nekoliko knjiga, pa se nadamo da ćemo I to ostavriti ukoliko budemo imali dovoljno sredstava”, rekao je Rabrenović, napominjući da je prošle godine festival realizovan uz pokroviteljstvo Opštine Bijelo Polje i Ministarstva kulture, te vjeruje da ta podrška ni ovaj put neće izostati, jer su već imali sastanke na tu temu.

U sklopu projekta REFESTICON tokom godine planirane su i posjete partnerskim festivalima, a Rabrenović je na današnjoj konferenciji već najavio učešće na italijanskom Deepcon-u.

“Slijedi nam posjeta festivala u Italiji, koji se održava jubilarni 20. put. Deepcon je festival koji zalsužuje veliku pažnju na prostorima Zapadne Evrope i koji je prije nekoliko godina bio organizator evropskog festivala EUROCON”, napomenuo je Rabrenović, koji je inače i jedan od osnivača REFESTICON-a.

 On je istakao da učešće u festivalskoj organizaciji na nivou Evrope već daje rezultate.

“Sada imamo priliku da naše pisce predstavimo regionu i Evropi i već radimo na tome da se djela naših autora prevode na strane jezike. Zato nam je i cilj da mlade podstaknemo da stvaraju, bilo da je to likovna umjetnost ili literatura i da budu i učesnici festivala, da nauče nešto novo i o prirodnim i o kluturnim ljepotama i baštini Crne Gore, ali i o kulturama drugih naroda”, zaključio je Rabrenović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE