FANTASTIČNA PRIČA Jasmine Malešević, Zaštitnik ljubavi danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču Zaštitnik ljubavi, Jasmine Malešević objavljenu u zbirci Knez Vladimir.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

U pretoplom kupeu preznojavam se i usporeno pričam sa putnicima. Kao svaki voz i ovaj klopara, misteriozno se zaustavlja, ubrzava i staje. Napolju je 40 stepeni. Imam utisak da mi i delovi mozga isparavaju. Putujemo tačno deset sati i deset minuta. Bračni par je mojih godina. Idu na odmor u Budvu. Ja sa sinom idem u Sutomore.

- Da li ste bili u Starom gradu Baru? - onako usput pita me saputnik.

- Ne, nisam! - odgovaram zbunjeno. Bila sam u Baru nekoliko puta ali za te zidine nisam čula. Gde se nalaze?

- Nekoliko kilometara iznad Bara, ispod planine Rumije! Ništa lepše nikada nisam videla! Ako ste pesnik morate to da vidite! - tiho mi kaže saputnica.

Sama pomisao na kamenje, zidine, desetine vekova unazad, pokreće moju maštu iz letargije. Ne znam zašto me je ova informacija tako dotakla? Zašto su se moje ćelije uznemirile kad ništa ne znam o tome? U tunelu smo. Taj poseban zvuk, kao vetrometina duše, nagoveštava da uskoro stižemo i da je putovanje vozom uvek novo rađanje.

Nekoliko dana kasnije, taksista Đuro nas dovozi do ulaska u utvrđenje. Pre toga smo zastali u podnožju da vidimo Staru maslinu. Kada bi maslina progovorila o dve hiljade proživljenih godina možda bi bolje razumeli božje stvaralaštvo i kvantnu fiziku.

Podne je najgore vreme za šetanje, bez hladovine... Toliko sam nestrpljiva da treperim od predstojećeg susreta sa nečim, što je sivo i ogromno. Što blješti svom mudrošću koje su donosili: Sunce, oblaci, kiša, plavetnilo mora, miris jezera, škripa soli, utoke i otoke pune riba. Nagomilana mudrost koju je stvorila priroda... A čovek joj je dodavao samo odsjaje.

Na samom ulazu u grad srušenih i nesrušenih zidova klecaju mi kolena od susreta sa drvenim presama za ceđenje. Sina i sestru ostavljam da se sami snalaze. Hodam dalje... Vrelina isparava iz kamenih blokova, stepenica, crkvica... Isparava iz puzavica, grmlja, zelenila. Od prizora, sa svih strana, koje vidim, zastaje mi dah... Ne smeta mi više vrućina, prženje i pečenje, koje razigrava vetar....

 ***

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/Knez%20Vladimir.pdf

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-zastitnik-ljubavi-jasmina-malesevic

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje