Čoković specifičnim projektom doprinio zaštiti kulturnih dobara Muslimanskog naroda (video)

Projekat “Doprinos očuvanju i zaštiti spomenika kulture Muslimanskog naroda Bijelog Polja”, koji je imao za cilj unapređenje i afrimaciju Islamske kulturne tradicije, uspješno je realizovan, saopšteno je na današnjoj konferenciji održanoj u hotelu “Bijela rada”.

Realizator ovog projekta, novinar Began Beća Čoković, sveobuhvatno istraživanje brojnih spomenika sublimirao je u jedan kratkometražni dokumentarni film i  na specifičan način predstavio islamsku kulturu Bijelog Polja.

Tragajući za džamijama, poslenicima islamske kulture, proučavajući istoriju, dugogodišnji novinar Čoković uspio je ovim projektom da prikaže trenutni položaj spomenika kulture Muslimanskog naroda i ukaže na važnost zaštite i valorizacije kulturne baštine.

“Na području opštine Bijelo Polje  postoje značajni spomenici kulture koji  pripadaju Islamskoj kulturi i personifikuju njenu tradiciju i istoriju. Međutim, oni koji su zaduženi da vode računa o njima, možda zbog nedostatka finansijskih sredstva ili pak zbog nedovoljnog senzibiliteta, prepustili su spomenike zubu vremena.  Vjerujem da sam izradom kataloga spomenika islamske kulture, izradom memoara i video spota na lijep način predstavio kulturu Muslimanksog naroda, a nadam se da će ovaj moj rad podstaći i nadležne ustanove da se angažuju i svi zajedno damo doprinos u očuvanju kluture i tradicije”, naglasio je realizator projekta.

Projekat “Doprinos očuvanju i zaštiti spomenika kulture Muslimanskog naroda Bijelog Polja” predstavlja neizbrisiv trag o kulturnom i vjerskom identitetu jednog naroda i ima dvostruki značaj – kako smolički, tako i turistički, jer prikazuje potencijala našeg grada, podvukao je direktor Zavičajnog muzeja, Željko Raičević.

“Fotografisanjem i mapiranjem džamija, autor ovog projekta vodi  nas kroz Bijelo Polje i ostavlja vizuelni trag koji ukazuje na realnost, da na ovom prostoru postoji veliki broj džamija koje predstavljaju vezivno tkivo Muslimana. Takođe, ovoj je potvrda  da materijalna dobra, naslijeđena od prethodnih generacija, ili nastala u sadašnjosti, imaju veliku vrijednost za ljude, što ukazuje na potrebu njihovog čuvanja za nove generacije. Projektom je ukazano na duboke korijene islama na ovim prostorima, započete još u vrijeme Otomanskog carstva, a koji trjaju do današnjih dana”, ukazao je Raičević.

On  je istakao da je najveći značaj projekta to što jredstavlja pojedinačni pokušaj izvaninstitucionalnog djelovanja na sistem zaštite i dobar način iskazivanja brige za kulturno nasleđe.

Imam Medžlisa Islamske zajednice u Bijelom Polju, Enes efendija Burdžović, čestitao je Čokoviću na uspješnoj realizaiji projekta i zahvalio mu se što je njim dao doprinos u zaštiti vjerskih dobara Muslimanskog naroda.

“Džamije su potvrda postojanja Islama i njegovog utemeljenja na ovom prostoru, one su živi spomenici jedne religijske kulture. Uprvo zato bi mnoge trebalo dodati na listu zaštite kulturnih dobara i valozirovati ih. Džamije se grade da okupljaju ljude i da podstiču razvoj društva, a nikako ne dijeljenje, razdvajanje, čini mi se i da je to poruka ovog filma”, rekao je efendija Burdžović.

On je napomenuo da su trenutno u izgradnji tri džamije, kao i da su prpreme za centralnu u toku, po čijem će završetku u našem gradu biti ukupno 19 džamija.

Projekat “Doprinos očuvanju i zaštiti spomenika kulture Muslimanskog naroda Bijelog Polja” finansijski je podržan od  Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2017. godinu.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Darko Braič

Video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE