Na teritoriji opština Bijelo Polje i Priboj biće uklonjeno 12 nelegalnih deponija

Na području Bijelog Polja i Priboja u narednom periodu biće uklonjeno 12 nelegalnih deponija na obalama Lima, čime će donekle biti riješen jedan od gorućih problema ove dvije opštine, saopšteno je na današnjoj prezentaciji projekta „Rehabilitacija ilegalnih deponija na rijeci Lim i podizanja svijesti o njihovoj štetnosti“, održanoj u hotelu „Franca“.

Glavni cilj projekta, koji sprovode opštine Bijelo Polje i Priboj, JKP “Usluga” Priboj i NVO Euromost, je zaštita životne sredine i podizanje svijesti javnosti o pravilnom odlaganju otpada, kazao je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović.

„Na teritoriji naše opštine postoji 105 nelegalnih odlagališta otpada, koje smo uvrsitili u katalog koji smo izradili uz Lokalni plan upravljanja komunalnim neopasnim građevinskim otpadom. Obišli smo kompletnu teritoriju bjelopoljske opštine i napravili popis svih nelegalnih odlagališta, sa svim potrebnim podacima, od količina, vrste otpada, GPS sistema, koordinata, lokacija. Za njihovu sanaciju su neophodna određena sredstva, a s obzirom na to da mi nijesmo imali dovoljno sredstava, rješenje smo pronašli upravo u ovom projektu prekogranične saradnje, koji podržva Evropska unija, kroz Program prekogranična saradnja Srbija – Crna Gora 2014-2020“, kazao je danas Ćorović.

Kako je istakao, projekat traje 12 mjeseci, a sa realizacijom će početi čim vremenski uslovi dozvole.

„Čekamo malo ljepše vrijeme i krećemo sa sanacijom, biće uklonjeno 12 odlagališta, odnosno po šest u Bijelom Polju i Priboju i to onih najkritičnijih. To su odlagališta na obalama Lima, na potezu od Ribarevina do Dobrakova. Pored toga biće uspostavljena četiri monitorning sistema, odnosno video nadzora za zaštitu područja, nabavićemo  kontejnere, baštanski mobilijar, koji će se montirati na očišćenim lokacijama, obezbijedićemo vrijednu labaratorijsku opremu za mjerenje zagađenosti vode, a takođe će se raditi i na osiguranju uslova za promjenu navika lokalnog stanovništva u dvije ciljne opštine kroz podizanje svijesti o pravilnom odlaganju otpada“, pojasnio je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Na važnost projekta „Rehabilitacija ilegalnih deponija na rijeci Lim i podizanja svijesti o njihovoj štetnosti“ ukazao je i predjsednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović.

„Kroz ovaj projekat zajedno ćemo identifikovati najkritičnija mjesta na rijeci Lim, očistiti i zatvoriti ilegalna odlagališta smeća, koje je naš gorući problem, izvršiti ozeljenjavanje zagađenih površina i vršiti stalni nadzor od strane službenika Komunalne policije“, naglasio je Smolović.

Predsjednik bjelopoljske opštine kazao je da je ovo samo početak šire zajedničke akcije za čistu zajedničku rijeku Lim.

„Ovaj projekat je samo poečtak šire zajedničke akcije u koju, kao najveći grad na Limu, želimo da u narednom periodu uključimo i druge opštine iz Crne Gore i Srbije, kako bismo imali čistiju zajedničku rijeku i zdrav život, i time podigli svijest stanovništva jedne i druge opštine o štetnosti bacanja raznog otpada u vodu“, dodao je on.

Smolović je podsjetio da su u našoj opštini u toku radovni na izgradnji glavnog gradskog kolektora sa postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

„Upavo taj projekat, ukupne vrijednosti 25 miliona eura, značajno će doprinijeti ukupnoj zaštiti voda na ovim prostorima“, poručio je predsjednik.

Potpredsjednik Opštine Priboj, Saša Vasilić,  uvjeren je da će zajedničkim snagama uspjeti da vrate stari sjaj rijeci Lim, te da će ona opet biti ponos građana i Crne Gore, Srbije i Bosne i Hrcegovine.

„Zadovoljstvo je što smo zajedno u jednom ovako bitnom projektu, kojim ćemo, nadam se,  uspjeti da riješimo neke od problema ilegalnih i divljih deponija“, kazao je Vasilić.

On je kazao da se oni u Srbiji suočavaju sa velikim ekološkim problemima, te da je njihov zadatak da učine sve kako bi ih riješili.

„Opština Bijelo Polje zaista ozbiljno radi na rješavanju takvih problema, tako da će nam saradnja sa ovom opštinom, ali i njena iskustva, biti od velikog značaja za naše dalje korake, koje moramo preduzeti“, rekao je  potpredsjednik Opštine Priboj, Saša Vasilić.

Prezentaciji projekta „Rehabilitacija ilegalnih deponija na rijeci Lim i podizanja svijesti o njihovoj štetnosti“ prisustvovao je i predstavnik Zajedničkog tehničkog sekretarijata programa prekogranične saradanje, Emil Kočan, koji je ukazao na značaj IPA projekata i programa koji se finansiraju iz EU fondova.

Ukupna vrijednost projekta „Rehabilitacija ilegalnih deponija na rijeci Lim i podizanja svijesti o njihovoj štetnosti“  je 157 000 eura, od čega je donacija Evropske unije 133 000 eura.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE