Projekat Romakted će značajno pomoći lakšoj integraciji Roma u društvenu zajednicu

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Saida Čikić kazala je na sastanku predstavnika lokalne uprave sa predstavnicima projkta Romakted da je Bijelo Polje dio ovog projekta na osnovu Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Savjeta Evrope i Minstarstva za ljudska i manjinska prava koji je u oktobru prošle godine potpisao presjednik Opštine Petar Smolović.

Čikić koja je i kontakt osoba za ovaj projekat za Bijelo Polje ističe da je tema sastanka   predstavljanje okvirnog  plana rada za naredni period.

-Ovaj projekat će trajati do 2020. godine. Cilj je osnaživanje Roma i Egipćana na lokalnom nivou i unaprjeđenje partnerstva i osnaživanje položaja romske zajednice. Podsjetimo da je lokalni paralament u decembru usovojio i Lokalni plan akcije za inegraciju Roma za period 2018- 20122 godina.

Samir Jahja je kazao da obilaze opštine potpisnice Meomoranduma sa ciljem upoznavanja sa aktivnostima koje slijede.

 -Krenuli smo  sa procesom odabira facilitatora za svaku opštinu, a to je za Opštinu Bijelo Polje Rafet Mulić i on će srađivati sa institucijama i Radnom grupom koja će biti zadužena za izradu i nadzor Loalnog akcionog plana. Zadatak mu je da istovremeno mobiliše jednu grupu ljudi iz romske zajednice koja će ukazati na probleme i potrebe ove populacje. U početnooj fazi prjekta cilj nam je da detaljno skeniramo stanje, šta je do sada urađeno koji su problemi, da analiziramo kapacitete unutar opštine i zajednice i učinimo sve što je u našoj moći da ovaj projekat zaživi. U projekat će biti uključen veliki broj eksperata čija podrška će biti dragocjena. Imamo dovoljno vremena do kraja 2020. godine, a postoji i visok stepen mogunosti da projekat bude nastavljen i još tri godine nakon isteka ovog roka, istakao je Jahja.

Izvor i foto: sajt Opštine Bijelo Polje

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE