Nasilje nad ženama sve češće, potreban multidisciplinarni pristup u njegovom rješavanju

Manifestacija “Milijarda ustaje” koju je organizovala Opštinska kancelarija za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Sekretarijatom za lokalnu samoupravu u okviru istoimene međunarodne kampanje, imala je  za cilj da igrom i pjesmom pružimo podršku milionima žena u borbi protiv nasilja, kazala je Almasa Rizvanović, uz podsjećanje da se po treći put Bijelo Polje našlo na mapi gradova u više od 200 zemalja u kojima je plesom i igrom pružen otpor nasilju.

Gostujući u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje,  uz Radu Đerić, direktoricu Centra za podršku djeci i porodici i psihološkinju Sanju Nedović, Rizvanović je istakla da je ovogodišnja kampanja na globalnom nivou  bila posvećena borbi protiv svih oblika nasilja.

“Od 2013. godine, od kada se obilježava kampnja, fokus je bio na pojedinim oblicima nasilja, dok je ove godine ona objedinila sve probleme i tiče se ne samo nasilja nad ženama, već i drugih oblika zlostavljanja žena kao što je seksualno nasilje, zatim LGBT populacije, genitalnog sakaćenja žena koje na sreću nije prisutno na našem prostoru ali je široko rasprostranjeno u svijetu, zatim maloljetničkih  brakova i drugih problema. Moto kampanje “raskinimo lance” predstavlja poziv svim ženama da raskinu okove koje ih sputavaju kako u ličnom tako i u profesionalnom napredovanju. Iako je kampanja potekla od civilnog sektora, mi u lokalnoj samoupravi,  odnosno  Kancelariji za rodnu ravnopravnost smatrali smo da imamo obavezu i društvenu odgovornost da damo svoj doprinos ovom problem, jer i u našem gradu žive žene koje su žrtve nasilja”,kazala je Rizvanović, dodajući da zahvalnost u organizaciji kampanje duguje i Saidi Čikić, sekretarki Sekretarijata za lokalnu upravu i kolegi Elviru Striković.

Centar za podršku djeci i porodici je važna karika u multidisciplinarnom pristupu pružanja usluga  ženama  žrtvama nasilja, kazala je direktorica Rada Đerić. “Nasilje  u porodici je složen psihosocijalni problem koji se ne može rješavati samo unutar jedne profesije, već isključivo efikasnom međusektorskom saradnjom ralizičitih tijela i organizacije koje ponaosob imaju kompetencije i odgovornost, a koja je rezultirala donošenem Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici. Cilj tog protokola je da se uspostavi i podstakne multidisciplinarna saradnja sa jasno razrađenim postupanjem svakog servisa” istakla je Đerić.

 

Psihološkinja Sanja Nedović podsjetila je da pored fizičkog, postoje i druge  prikrivene vrste nasilja, čije su posljedice mnogo teže i ozbiljnije. “Emocionalno nasilje je npr. nešto što tinja, traje godinama  a posljedice su mnogo veće i ostavljaju duševnu bol. Što duže traje, teže je osobu vratiti na normalan kolosjek. Jako je prisutno i seksualno nasilje a ono na čemu mi radimo jeste da osvijestimo žene da prepoznaju bilo koje nasilje nad njima i potraže zaštitu od institucija",istakla je Nedović.

  

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Dalibor Rakočević

 Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE