Književnik Nikolić stvara unikatne vrijednosti

Književno veče „Poezija ili ništa“, crnogorskog pjesnika Miljana Nikolića, koje je organizovala JU ,,Ratkovićeve večeri poezije” održano je večeras u Kući Rista Ratkovića.

Prisutni ljubitelji pisane riječi večeras su slušali i o Nikolićevom prvom, i jedinom djelu ,,Uvod u itaku”.

O poeziji Nikolića govorila je književnica Maja Simović,  koja je kazala da je njegova poezija ispisana produženom rukom modernizma.

,,Ovo je poezija koja sama sebe promišlja, ponekad ironično, ali i pobunjenično nastrojena. Njegova poezija nema cilj da bude izvanredno retorična, prije možemo govoriti o stvaranju slike, osjećaja, štimunga, pod okriljem modernističkog zahtjeva da pjesma ne treba da znači - već da bude. Poezija mu je subjektivna i lična, ekspresivna, narcistička, ponegdje ekstremno subjektivna lirika, koja postavlja sebe na prvom mjestu. Jedna odiseja koja sva svoja putovanja počinje i završava u samoj sebi”, naglasila je uz svom obraćanju Simović.

Književnik Miljan Nikolić, za Radio Bijeelo Polje je kazao da poezija nije vezana za trenutak, već da je ona vanvremenska.

,,U mom djelu se može naći pokušaj pronalaska utočišta, pokušavao sam da se pronađem u maternjem jeziku, koji je sveobuhvatan prostor egzistencije mog bića. Kroz pjesme sam želio da prepoznam sebe u tom logosu. Kasno sam objavio knjigu, nijesam dozvolio da izađe na površinu, išao sam nekim drugim putem, od zbornika do zbornika, prošlo je puno vremena, ali u  narednom periodu pripremam i drugu knjigu, koja je na pomolu, dobio sam priliku da je objavim”, dodaje Nikolić.

Književni kritičar, Milorad Durutović kazao je da je riječ o autoru koji stvara već dvije decenije, a ima objavljenu smao jednu knjigu poezije.

,,Osnovni toposi njegovog pjesništva su toposi zavičaja, identiteta, dakle univerzalne teme. On i traga za univerzalnim tačkama literarne zavičajnosti, pa tu i jeste povratak na Homera, na početke evropskog pjesništva. U skaldu sa sloganom ove večeri, za njega poezije i jeste ,,Poezija ili ništa”. Pjesnik konvencionalnog stila, brzoplet čitalac bi mogao reći da je to kretanje po nekim istrošenim  pjesničkim formama, međutim nije, pažnja ipak pokazuje da on stvara nekakve nove unikatne vrijednosti, na koju se on direktno ili indirektno naslanja”, istakao je Durutović.

Direktor JU ,,Ratkovićeve večeri poezije”, Kemal Musić otvarajući književno veče kazao je da je ovo prvi ovogodišnji program ove ustanove, i ističe, da im je zadovoljstvo i čast ugostiti značajnog pjesnika.

Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije većinu ovogodišnjih programa obilježiće pod sloganom „Umjetnost ili ništa“, kroz probrane književne, likovne i muzičke programe.

Moderator večerašnjeg programa bio je Radoman Čečović.

Autorka i foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE