MZ Nedakusi - grad u malom (video)

Izgradnja i rekonstrukcija glavnog puta kroz naselje, izgradnja podzemnog  prolaza za pješake na glavnoj željezničkoj stanici, kao i uređenje toka loklanih potoka, prioretiti su Mjesne zajednice Nedakusi, koja će sve svoje kapacitete usmjeriti na rješavanje tih problema, saopštio je danas predsjednik ovog mjesnog centra, Željko Raičević.

Gostujući u emisiji „O mjesnim zajednicama“, Radija Bijelo Polje, Raičević je istakao da su geografski položaj, prirodno okruženje, saobraćajna infrastuktura i demografska struktura uslovljavali način razvitka MZ Nedaksi, koja je i treća po veličini u bjeljopoljskoj opštini.

 “Od nekadašnje opštine, Nedakusi je preraslo u jednu veliku mjesnu zajednicu, koja je sedamdesetih godina doživjela industrijski bum, kada se izgradilo mnogo fabrika. Međutim, tokom devedesetih godina industrija je počeIa da propada, fabrike da se zatvaraju i to je dovelo do velikog odliva stanovništa”, prisjetio se Račević, ističući ponosno da smo danas opet svjedoci razvoja, te da je MZ Nedakusi proglašena i za jednu od šest biznis zona i da zapravo predstavlja Bijelo Polje u malom.

Međutim, lista prioriteta rješavanja problema i u MZ Nedakusi uglavnom je slična kao i ostalim mjesnim zajednicama, a prema riječima Raičevića, putna infrastruktura i dalje predstavlja najveći problem.

„Glavni put kroz naselje je u jako lošem stanju i to je ono što najviše brine i mještane ovog kraja. On je dosta uzak i sa mnogo je rupa, iako se svake godine krpi, ali zbog loših vremenskih uslova, naročito tokom zime, opet propada. Zato smo i ove godine preko programa javnih radova kandidoavali projekat za izgradnju i rekonstrukciji glavnog puta kroz naselje, po uzoru na ostala gradska i prigradska naselja u dužini od 1500 m“, kazao je Raičević.

Osim putne infrastukture, ono što posebno zabrinjava mještane Nedakusa jeste prelaz preko pruge, koji su, kako je kazao Raičević,  svakodnevno izloženi opasnostima.  

„Dogradnja  podzemnog  prolaza za pješake na glavnoj željezničkoj stanici, u dužini od 50 m, svakako je jedan od naših prioriteta. Mi taj problem pokušavamo već godinama riješiti, jer je zaista mnogo mladih ljudi poginulo, a i veliki je broj djeca koja svakodnevno prelaze preko pruge, ugrožavajući tako svoj život. Svake godine se obraćamo čelnicima Željeznice Crne Gore sa zahtjevom da urade nešto po tom pitanju, ali uviek dobijamo isti odgovor -  da je to carinska zona i da neće da dozvole da se miješa lokalno stanovništo i putnici iz voza“, naveo je zabrinuto Raičević.

Međutim, uz podršku predsjednika Opštine, Petra Smolović, Raičević ipak vjeruje da će uspostaviti bolju komunikaciju sa Željeznicom, te da će uvažiti molbe žitelja Nedakusa.

„Planira se rekonstrukcija željeznice, a kako smo uspjeli da saznamo,  planiraju da zagrade prostor oko željezničken pruge, čime bi onemogućilči prelaz. Ggrađani su predlagali i štrajk, kako bi zaustavili rekonstrukciju, međutim, nadamo se da ipak neće biti potrebe za tako radikalnim potezima, već da će  se iznaći neko drugo rješenje“, kazao je predsjednik ovog mjesnog centra.

Veliki problem, naročito tokom kišnih perioda, u MU Nedakusi predstavljaju i lokalni potoci koji se izlivaju, nanoseći štetu na imanjima.

„U prethodnom periodu smo uspjeli da uredimo tok potoka u pojednim djelovima, preostaje nam tok potoka u dijelu naselja Dolac,  od kuća Pilica do kuća Bjelića u dužini od 400 m2, napomenuo je Raičević.

Govoreći o snabdijavenju električnom energijom, Raičević je kazao da je u jednm dijelu jako kvalitetno,  ali da područje oko industrijske zone ima problema sa napajanjem, jer su tamo zastarjele trafostanice.

„Iz Elektrodistribucije su nam još prije dvije godine obećenje da će se uraditi novu, mi još uvijek čekamo i nadamo se“, dodao je on, napominjući da je pitanje javne rasvjete potpunor riješeno, te da  skoro da nema ulice koja nije osvijetljena.

Kako je Raičević kazao u današnjoj emisiji problem vodosnabdijevanja je riješen, te sada mještani Nedakusa imaju uredno snabdijevanje vodom.

„Još 2012. smo aplikacirali na konkurs “Caritasa” iz Luxemburga za izgradnju vodovoda kroz gornji dio naselja.  2014. godine su  završeni radovi na izgradnji vodovoda u gornjem dijeu naselja u dužini od oko 2 km, čime su se stvorili uslovi za kvalitetnijim snadbijevanje vodom i priključenje oko 300 domaćinstava na vodovodnu mrežu. Međutim,potpisivanjem ugovora 2015. vodovod je predat mjesnoj zajednici na održavanje, ali to je veliko opterećenje za nas, tako da smo sada u pregovorima sa Vodovodm Bistrica, kako bi na njih prenijeli upravljanje i očekujemo da će se to uskoro i desiti“, kazao je Raičević.

MZ Nedakusi je još 2013. proglašenu za jednu od šest biznis zona, što je, kako je istakao Raičević, stvorilo povoljnij biznis ambijent.

„Došlo je do otvaranja novih fabrija, proizvodnih pogona, a samim tim i novih radnih mjesta, što je svakako doprinijelo boljem kvalitetu života“, naglasio je Raičević.

Iako društveni život u MZ Nedakusi nije razvijen, Raičević ističe da će se raditi i u toj oblasti, kako bi Nedakuse bilo prava gradska sredina.

 AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE