Plesom protiv nasilja nad ženama (video)

26 April 2024

Najnovije vijesti

Plesom protiv nasilja nad ženama (video)

U okviru kampanje ,,Milijarda ustaje“ više desetina žena plesalo je danas na gradskom trgu, i na taj način pružile su podršku u borbi protiv nasilja nad ženama.

Bijelo Polje je danas tačno u 14 časova bilo na mapi gradova u više od 200 zemalja u kojima je plesom pružen otpor nasilju.

Manifestaciju koju je organizovala Opštinska kancelarija za rodnu ravnopravnost, otvorila jesekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Saida Čikić, koja je poručila ženama da ne trpe nasilje i da o njemu ne ćute.

,,Danas kada cijela planeta ustaje protiv nasilja nad ženama, mi sa ovog trga šaljemo snažnu poruku da smo kao društvo spremni da pokažemo empatiju i brigu za druge, jer se nasilje dešava svugdje oko nas, i kao pojedinci ne smijemo pred time da okrećemo glavu. Svake godine na ovaj dan plesom širom svijeta iskazuje se protest zbog nasilja nad ženama. Danas su sa cijelim svijetom plesale i naše djevojčice, djevojke i žene i pokušale pokidati lance, kako i poručuju stihovi pjesme koja prati kampanju, a sve sa ciljem da se nasilje najoštrije kazni“, ističe Čikić.

Kampanja ,,Milijarda ustaje“ najveća je masovna akcija za okončanje nasilja nad ženama. Ideja je razvijena kada su Ujedinjene nacije objavile poražavajuće statističke podatke prema kojima jedna od tri žene na našoj planeti ne može izbjeći silovanje ili fizičko zlostavljanje tokom svog života.

Opštinska kancelarija za rodnu ravnopravsnot u kontinuitetu obilježava bitne datume koji su vezani za promociju ženskih prava i rodnu ravnopravnost.

,,Ovo je treći put da se pridružujemo obilježavaju kampanje, ali prvi put na otvorenom prostoru. Zahvaljujem svim našim saradnicima, predstavnicima obrazovnih ustanova, plesnih klubova, JU ,,Dušo Basekić“ koji su se odazvali u velikom broju i svim građanima. Pokazali smo da Bijelo Polje iz jedne tradicionalne i patrijarhalne sredine izrasta u jedan grad gdje se jednako poštuju prava i žena i muškaraca, i daju im se iste mogućnosti. Nažalost, i u našoj sredini prisutno je nasilje nad ženama, ali evo danas smo dali veliki doprinos u borbi protiv tog nasilja. U okviru mogućnosti naše kancelarije trudimo se da doprinesemo da procenat žena žrtava nasilja bude znatno smanjen“, kazala je Almasa Rizvanović, iz Kancelarije za rodnu ravnopravnost.

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić i Bojan Šutović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

 

 

Radio-streaming

 RBP NA DRUŠTVENIM MREŽAMA