Jagodasto voće perspektiva Bijelog Polja (video)

Iako u čitavom sektoru i privrede i poljoprivrede postoje složeni uslovi, iako je ekonomska situacija takva da nijedan posao, posebno proizvodnja hrane, ne može biti pošteđena uticaja tržišta, klimatskih promjena i agro-tehnike, proizvodnja jagodastog voća ima perspektivu, poručio je agronom Dejan Zejak.

Gostujući u emisiji „Građanima u susret“, Radija Bijelo Polje, Zejak je istakao da  su  upravo postojeće stanje u sektoru jagodastog voća, prednosti i nedostaci, ali i načini za unapređenje ove oblasti, bili u fokusu jednodnevnog stručnog agro-skupa - "Zimska škola za farmere", koji je održan protekle nedjelje u Bijelom Polju.

„Smatram da je izuzetno važno govoriti o situaciji na tom nivou, sa jednom jedinom namjerom da se moguća uska grla i negativne posljedice čitavih sistema i činioca otklone. Naročito ako uzmemo u obzir da gornje Polimlje, a tu prije svega mislim na Andrijevicu, Berane, Petnjicu, Bijelo Polje, ali i Kolašin, Mojkovac i Pljevlja, imaju i zemljišne, klimatske i ljudske potencijale za razvoj proizvodnje jagodatsog voća“, kazao je Zejak, koji je i koordinator cijelog projekta "Zimska škola za farmere".

Kako je saopštio, „Zimska škola za farmere“ je ispunila svoj cilj, a o njenoj uspješnosti najbolje govori veliki broj proizvođača jagodastog voća i  eminentnih stručnjaka, koji su prepoznali značaj ove tribine.

„Iako je prva ovakvog tipa organizovana za sjeverni region „Zimska škola za farmere“  je ispunila naša očekivanja, koja su bila jako objektivna. Škola je bila regionalnog i međunarodnog karaktera, jer su tog dana bili sa nama predstavnici udruženja i poljoprivrednih stručnih službi sa cijelog sjevera Crne Gore, a sa druge strane tu su bili i renomirani stručnjaci sa poljoprivrednih fakulteta Univerziteta Crne Gore, Kragujevca i Sarajeva, te Instituta za voćarstvo iz Čačka“, rekao je Zejak, napominjući da im je posebno važna podrška lokalnog Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj i lokalne uprave.

Proizvođači jagodastog voća sa sjevera Crne Gore imali su mogućnost da proteklog vikenda slušaju predavanja renomiranih stručnjaka, ali i da se upoznaju sa programima podrške koje nude lokalne uprave i međunarodni fondovi, koji su, prema riječima Zejaka, dodatna olakšica za unapređenje poljoprivrede.

„Opština Bijelo Polje je preko svoja dva sekreatrijata – Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj i Seketarijata za ekonomski razvoj ove godine obezbijedila sredstva u iznosu od oko 250 hiljada eura za realizaciju dva programa podsticajnih mjera i to za razvoj poljoprivrede i za ruralni i održivi razvoj. Osim tih lokalnih mjera, koje svakako nijesu male, imamo i taj međunarodni fond IFAD koji u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja implementira projekat “Razvoj klastera i transformacija ruralnih područja”, za čiju realizaciju je izdvojeno 14,07 miliona eura, od čega oko 380 hiljada eura planiranih sredstava  za ovaj dio sjevera Crne Gore“, napomenuo je Zejak.

On je naglasio da se poseban značaj "Zimske škole za farmere" ogleda upravo u uspostavljanju i jačanju saradnje među farmerima sa sjevera Crne Gore.

Govoreći upravo o važnosti saradnje, Zejak je saopštio da su nakon nemilih događaja od juna prošle godine, kada su malinari protestovali zbog prestanka otkupa, niskih cijena i uopšte loših rezultata u proizvodnji, grupa civilnih aktivista, agronoma uz podršku lokalne uprave i resornog ministarstva, odlučilo  da te nedostake otkloni.

„Od juna do novembra smo uspjeli da napravimo jednu bazu podataka budućih plantažera malina u Bijelom Polju i sada imamo katastar popisa proizvođača maline, koji broji oko 500 plantaža i negdje oko 100 hektara pod malinom, što znači da negdje oko dvije hiljade ljudi u Bijelom Polju direktno uposleno“, saopštio je Zejak, napominjući da se od ukupne površine  pod malinom u Crnoj Gori,  2/3 nalazi upravo u Bijelom Polju.  

Zejak je podsjetio da je u novembru 2018. godine predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović,  formirao tim od oko 25 stručnjaka iz Bijelog Polja, Crne Gore, Bosne, Srbije, kao i međunarodnih eksperata, sa ciljem da izrade Strategiju razvoja jagodastog voća.

Pored  izrade Strategiju razvoja jagodastog voća, uz podršku lokalne uprave i međunarodnog IFAD fonda, prema riječima Zejaka, uspjeli su i da uspostave vrijednosni lanac, koji je pretvoren u klaster.

„Klaster je u procesu registracije, a  okuplja i proizvođače, berače, hladnjačare, prerađivače i na taj način smo se uvezali da zajedno planiramo. To će biti otvoreno mjesto dijalog, a njegovo djelovanje će imati za cilj da planski djelujemo i zajednički otklanjajamo probleme, da bi cijeli sektor imao benefite “, ispričao je agronom Zejak.

Kako je istakao, cilj im je da formiraju Nacionalni savjet za jagodasto voće, ali i regionalni sa ekspetima iz Srbije i Bosne, kako bi se na ekspertskom nivou planirala dalja proizvodnja.

Repriza emisije ,,Građanima u susret" biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE