Svakodnevni stres uzrok mnogih zdravstvenih problema (video)

Stres je postao najčešća “bolest” današnjice. Stresnim situacijama smo izloženi svakodnevno i mada stres nekada može djelovati motivišuće, konstantan stres i tenzije mogu negativno uticati na tijelo i emocije.

Mnoge naučne studije do sada su potvrdile vezu između stresa i mnogih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, migrene, problema sa varenjem, pa čak i Alchajmerove bolesti, depresije i preranog starenja.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Mirjana Varagić, specijalista psihijatar i porodični psihoterapeut, objašnjava da je stres skup nespecifičnih reakcija, odnosno psihičkih i fizioloških reakcija jednog organizma, da bi se prilagodio određenim promijenjenim uslovima u svom okruženju ili unutar sebe.

dr Mirjana Varagić, specijalista psihijatar i porodični psihoterapeut

 “Još je Hipokrat svojevremeno izjednačio zdravlje sa ravnotežom, a bolest predstavlja gubitak  te ravnoteže. Svi mi težimo jednoj bio-psiho-socijalnoj ravnoteži bilo u socijalnoj sredini ili unutar nas samih. Svaki faktor koji na neki način ugrožava tu ravnotežu izaziva u nama potrebu da reagujemo, da bi tu ravnotežu sačuvali. Sve što preduzimamo da bismo prevazišli te promjene, je naša reakcija odnosno stres”, kaže dr Varagić.

Dr Varagić  ističe da je problematičan  hronični  stres  onaj koji traje duži vremenski period.

dr Mirjana Varagić, specijalista psihijatar i porodični psihoterapeut u emisiji "Tajne zdravlja"

“Ako je osoba svakodnevno izložena istim stresnim situacijama, kao što su nezadovoljstvo na poslu, problemi u porodici i sl., a ne nalazi način da to prevaziđe onda trpi organizam. Ne znajući da je u stresu, osoba crpi iz sebe enrgiju, adaptedne potencijale do kraja, kako bi prevazišla nepovoljnu situaciju. Kad dođe do potpune iscrpljenosti osoba razvija određene psihijatrijske i duševne poremećaje, a nerijetko ili vrlo često i somatske probleme”, podsjeća dr Varagić.

Kaže da su najčešći simptomi stresa  razdražljivost, ubrzan rad srca, nesanica, povišen krvni pritisak, poremećaj metabolizma i sl., a u cilju prevladavanja stresnih situacija neophodno je sagledati sopstvene kapacitete i rješenja kojima raspolažemo.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE