Plesna školica "Step by Step" - beskrajno igralište za djecu (video)

Od starih istorijskih korijena, igre oko vatre, preko balskih dvorana u srednjem vijeku, ples je izrastao u jako razvijenu disciplinu, sa mnogo pravaca, a upravo magična vrata plesa Bjelopoljcima su otvorena 2015. godine, kada je počela sa radom plesna škola  "Step by Step".

Velika ljubav prema plesu mlade Verde Kasumović rezultirala je otvaranjem plesne škole  "Step by Step", koja danas okuplja 25 djevojčica, koje su odlučne da prve korake sportskih i modernih plesova nauče upravo u ovoj školici.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, instruktorka plesa i koordinatorka plesne škole  "Step by Step", Verda Kasumović, ispričala je da je prije četiri godine skupila hraborst i odlučila da ljubav prema plesu prenese na djecu.

„Petnaest godina sam se profesionalno bavila latino-američkim i standardnim plesovima i odlučila sam da sve što sam naučila prenesem na djecu. Zato sam i položila za sve trenerske licence i poslije studija se vratila u rodni grad, sa ciljem da ples popularizujem i afirmišem i kod nas“, ispričala je Kasumović.

Iako je, kako je danas kazala, u tom trenutku znala da ples ne uživa veliku popularnost kod nas i iako je strah od neuspjeha postojao, odlučila je da pokuša.

„Da nijesam pogriješila dokazuje i činjenica da škola već četiri godine postoji, ono što me motiviše da nastavim da radim, jesu naša talentovana djeca, koja su zaista zavoljela ples“, istakla je mlada instruktorka plesa.

Plesnu školu „Step by step“ trenutno pohađa 25 djevojčica, ali taj broj zna da varira, jer, kako je napomenula Kasumović, ima onih koji se priključe, pa odustanu.

„Ono što pokazuje da u Bijelom Polju, ali i u Crnoj Gori, još uvijek vladaju predrasude kada je riječ o plesu, pokazuje mali broj dječaka koji se bavi plesom. U našoj plesnoj školi smo imali nekoliko, njih dvojica su čak bila jako talentovana, ali nakon nekog vremena su odlučili da odustanu i to uglavnom zbog podsmijavanja okoline. To je zaista jedan veliki problem, za koji se nadam da će uskoro biti riješen“, kazala je Kasumović.

Kako je istakla, upravo zbog nedostaka dječaka otežan je i odlazak na takmičenja.

„Veliki problem nam predstavlja upravo to što nemamo dječake, pa se ne mogu takmičiti u parovima, samo u ženskim latino-američkim formacijama. Upravo 16. februara djeca imaju polaganje za značke, jer moraju dobiti svaku – od bronze do dijamanta, da bi uopšte učestvovala na takmičenjima. Nakon toga, djevojčice će biti prijavljene na takmičenje plesnih saveza“, najavila je instruktorka u plesnoj školici  "Step by Step".

U plesnoj školici "Step by Step" djeca uče  standardne plesove  - engleski valcer, becki valcer, tango, quick step i slow fox  i latin -američke -cha cha cha, rumba, samba, jive, paso doble, kao i salsu, dance koreografije i teen zumbicu.

„Najpopularniji ples je cha cha cha, taj zvučni latino-amrički ples, međutim ima i mnogo boljih, kao što je sambra, rumba, jive“, rekla je Kasumović, napominjući da djeci najteže pada tango.

Idealno vrijeme za prve plesne korake, prema riječima instruktorke Kasumović, jeste već sa pet godina, kada dijete može da usvoji osnovne korake ritmičkih koreografija.

„Naravno, ako dijete počne sa plesom tek od petog ili šestog razreda, a ima taj urođeni talenat,  mi ga preusmjeravamo u naprednu grupu, iako je zapravo početnik“, napomenula je Kasumović, dodajući da  za ples nikada nije kasno, te da zato planiraju da u okviru školice „Step by step“ oforme grupu i za starije ljubitelje plesa.

Pored toga što je dobar izbor fizičke aktivnosti, ples je, kako je istakla Kasumović, koristan način da dijete kanališe energiju koje ima u izobilju.

„Kroz ples mališani razvijaju mišiće, koordinaciju, motoričke sposobnosti, a pored fizičkih prednosti, svakako moramo napomenuti i da ples ima i drugih pozitivnih strana. To je oblik kreativne umjetnosti koja zaista omogućva djeci da slobodno izraze misli i emocije koje možda ne bi mogli da iskažu verbalnim putem“, navela je Kasumović.

Mina Džogović, Ena Burdžović i Ema Ljuca već četiri godine pohađaju plesnu školu "Step by Step", a osim što su naučile brojne koreografije, zahvaljujući ovoj plesnoj školici su, kako su kazale, stekle i nova prijateljstva.

Osim što vježbaju u školici, često neke korake usavršavaju i kod kuće, a kako su istakle, najbolji kritičari, ali ujedno i najveća podrška su im porodica i prijatelji.

14. februara članice plesne škole "Step by Step" igraće na gradskom trgu u okviru programa „Svi plešemo“, koji je namijenjen borbi protiv nasilja nad ženama.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE