Gimnazijalci obilježili 170 godina od objavljivanja Gorskog vijenca

Manifestacija povodom obilježavanja 170 godina od objavljivanja Gorskog vijenca, pod nazivom ,,Njegoševi dani“, održana je večeras u holu bjelopoljske gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“.

,,Njegoševi dani“ pokrenuti su 2008. godine sa ciljem omogućavanja naučno utemeljenog izučavanja Njegoševog stvaralaštva, a predstavnici Đačkog parlamenta gimnazije došli su na inicijativu obilježavanja 170 godina od objavljivanja Gorskog vijenca, i na taj način od zaborava stihove ovog velikana.

,,Ovaj najsvjetliji praznik, obliven lučama i vječnošću obilježavamo onako kako dolikuje jednoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi u Crnoj Gori, a Njegoševo djelo je i dalje enigma i inspiracija, i u crnogorskoj književnosti ostaje nedostižno, izvan mjerila i poređenja“, kazala je za Radio Bijelo Polje, profesorica, pedagog škole, Ajsela Madžgalj, koja je uz pomoć profesorice Rajke Minić pružila podršku učenicima u organizaciji programa.

Ona je istakla da se nada da će ova manifestacija preći u tradiciju, i obilježavati se svake godine, jer kako je naglasila, iskazuje divljenje prema Njegošu.

Prvo izdanje Gorskog vijenca objavljeno je 1847. godine u Beču, spada u esenciju pjesničke enciklopedije našeg naroda, u kojoj su obuhvaćene sve pjesničke forme i vidovi crnogorske stvarnosti i istorije.

U programu su učestvovali učenici od prvog do četvrtog razreda, koji su kazivali odabrane stihove iz Gorskog vijenca, i Luče Mikrokozme, a nije izostalo ni sviranje tradicionalnog instrumenta – gusle, u izvođenju učenika Radivoja Femića.

Profesorica maternjeg jezika, Rajka Minić, kazala je da su za održanu manifestaciju odabrali one stihove koji su vječni, i koji će nas nadživjeti, ističući da se nada da su prisutni uživali u jednom pjesničkom času podsjećanja na nezamjenjivog stvaraoca.

Ona je iskazala posebnu zahvalnost direktoru škole Milku Kovačeviću, Kulturno umjetničkom društvu Tekstilac na saradnji, i Savjetu roditelja bjelopoljske gimnazije, koji su pružili doprinos u održavanju kulturne manifestacije.

U interpretaciji učenica Anje Kojović i Ivane Obradović prisutni su uživali u narodnim etno pjesmama,  koje su upotpunile manifestaciju, a besjedu Njegoševe majke Ivane kako je ožalila sina, prisutni su mogli čuti od predsjednice Savjeta roditelja, Ivane Terzić.

Voditelji programa bili su učenici Andrijana Rudić i Edin Hadžikić.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE