U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro povrijeđenih, među kojima je i pripadnik policije, potvrđeno je Javnom servisu iz Uprave policije. Napadač je ubijen, a čeka se potvrda da li je lišen života u obračunu sa policijom ili da ga je ubio sugrađanin.

Državna izborna komisija (DIK) objavila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

Predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović kazao je da je ukupna izlaznost na nivou Crne Gore prema njihovim podacima 74,16 odsto.

U Bijelom Polju do 19:30 sati  glasalo je 71,82%, saopštili su iz Opštinske izborne komisije (OIK). Podsjetimo, pravo glasa u Bijelom Polju ima 39.913 građana.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić

Do 19 časova na parlamentarnim izborima glasalo je 74.2% birača, odnosno 400.600 građana sa pravom glasa, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Nikakva okupljanja u organizaciji Crkve za večeras nijesu planirana i neće ih biti, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko - primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Do 18 časova na birališta je izašlo 70.5 odsto birača, odnosno 380 700 građana sa pravom glasa, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Do 16 sati u Crnoj Gori glasalo je 65.1 odsto birača, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT). Kako su naveli, to je za 9 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 16 sati glasalo 56.1 odsto birača.

Na parlamentarnim i lokalnim izborima u pet opština u Crnoj Gori do 13 sati glasalo je 278.151 birač ili 51,51 odsto, saopšteno je iz Državne izborne komisije (DIK). Opštinske izborne komisije (OIK), kako je kazao, predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović, nijesu prijavile veće nepravilnosti tokom izbornog procesa. Sve se, kako je kazao uglavnom rješava u kontinuitetu.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 12 sati na biračkim mjestima glasalo je 45,3 odsto birača, odnosno 244,6 hiljada građana sa pravom glasa, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

Na biračkom mjestu Centar grada - broj 1, koje se nalazi u okviru hotela „Bijela Rada“, do 12:30 h glasalo je 449 birača, odnosno  61,54 %, od ukupno upisanih 730 birača, saopštio je za Radio Bijelo Polje predsjednik tog biračkog odbora, Remzet Pačariz.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 11 sati glasalo je 34,9 odsto birača, odnosno 188,5 hiljada građana sa pravom glasa, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Do 11 sati glasalo je ukupno 35,4 % birača, saopšteno je iz CEMI-ja.U Podgorici je glasalo 35,8 odsto birača, na sjeveru 31,7 odsto, na jugu 37, 1 odsto. U poređenju sa izborima 2016. godine, glasalo je 15 odsto više birača. Dakle, na prošlim izborima, do 11 sati na birališta je izašlo 20,7 odsto građana, dok je 2012. glasalo 18, 2 odsto.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović na prvoj pres konferenciji kazao je da su, po informacijama dobijenim od Opštinskih izbornih komisija, biračka mjesta otvorena na vrijeme izuzev biračkog mjesta broj 29. Osnovna škola "Ilino brdo" u Pljevljima.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da se izbori u Crnoj Gori odvijaju u jednom, istorijski posmatrano, neuobičajenom okruženju, a to je pandemija KOVID19.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) nadgledaće danas parlamentarne i lokalne izbore u pet opština, za koje je akreditovao 1.355 posmatrača koji će, kako je saopšteno, biti raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori jutros u sedam sati otvorena su biračka mjesta za parlamentarne i lokalne izbore u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju, a građani će glasati do 20 sati.

Predizborna ćutnja uoči izbora, zakazanih za 30. avgust, počinje večeras u ponoć: Na biračkom listiću naći će se 11 partija i koalicija.

Duško Marković, nosilac liste “Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović”, kazao je da će na parlamentarnim izborima u nedjelju pobijediti ubjedljivije nego ikad, a anticrnogorsku opoziciju poslati u političku prošlost.

Predizborna ćutnja uoči izbora zakazanih za 30. avgust počinje večeras u ponoć, a u izbornu trku ulazi šest koalicija i šest političkih partija.

Naredba Ministarstva zdravlja kojom se uređuje način glasanja za određene kategorije stanovništva, propisuje da birači koji su u samoizolaciji na glasanje izlaze u posebnom terminu, dok oni koji su na bolničkom liječenju glasaju putem pisma, a dužni su da poštuju sve propisanje mjere.

URA ima najmanje prava da kritikuje rad Ministarstva sporta i mladih, jer se, kako je saopšteno je iz tog Vladinog resora, nijesu sjetili omladine kad su primali plate za nedolazak na posao, dok se odlučivalo o interesima ove populacije.

Izborna kampanja za predstojeće izbore sprovodi se u neizvjesnim i neredovnim okolnostima i uslovima, usljed neusklađenih zakonskih odredbi koje uređuju pitanje početka i dužine trajanja izborne kampanje. To je ocijenjeno u privremenom izvještaju Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) „Građansko nadgledanje izbora Parlamentarni i lokalni izbori Crna Gora 2020“, prenosi PR Centar.

Na bilbord koalicije “Mir je naša u nacija” u Kolašinu prosuta je crvena farba koja, kako tvrde iz te koalicije, simboliše krv.  "Na reklamni bilbord sa slikom lidera koalicije 'Mir je naša nacija' Alekse Bečića u Kolašinu, prosuta je crvena farba kao simbol krvi.

Policija raspolaže podacima da pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira na dan parlamentarnih izbora, saopštio je direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Ubijeđena sam da kontinuirano kršenje ljudskih prava pod izgovorom zaštite od epidemije nije ništa drugo nego namjera radikalizacije krize i uvod u ekscesne situacije kojom bi se ugrozili životi i bezbjednost građana, a sve sa ciljem uvođenja vanrednog stanja i odlaganja predstojećih izbora na kojima je izvjesna pobjeda demokratske opozicije, kazala je potpredsjednica Socijalističke partije Crne Gore, Danijela Đurović.

Nosilac liste “Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović” i premijer Crne Gore, Duško Marković izjavio je da je Vlada izdašnom i efikasnom finansijskom podrškom, u mjesecima prekinutih ili dramatično umanjenih privrednih aktivnosti, stala uz svoje građane, zaposlene i privredu.

Institut za javno zdravlje mišljenja je da se osobama - kontaktima oboljelih i putnicima u međunarodnom saobraćaju, koji se u skladu sa naredbama Ministarstva zdravlja, a na osnovu Rješenja zdravstveno-sanitarne inspekcije, nalaze u kućnoj samoizolaciji ili institucionalnom karantinu, može omogućiti da glasaju na biračkom mjestu pod propisanim uslovima. Omogućavanje ovog prava treba da se zasniva na privremenom suspendovanju Rješenja zdravstveno-sanitarne inspekcije na dan izbora pod utvrđenim i kontrolisanim uslovima – navodi se u dopisu kojeg je Institut  uputio Državnoj izbornoj komisiji, a u koji je Pobjeda imala uvid.

Centar za građansko obrazovanje izražava čuđenje mišljenjem koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) uputio Državnoj izbornoj komisiji (DIK), a zbog odluke Ustavnog suda, na osnovu Inicijative CGO-a, da poništi suštinske odredbe Tehničkih preporuka DIK-a koje se odnose na lica kojima je izrečena mjera samoizolacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pokrenulo je sistem za automatsku identifikaciju otisaka prstiju crnogorskih državljana koji imaju biračko pravo (AFIS), upoređivanjem fotografije otisaka, radi utvrđivanja da li postoji međusobna usklađenost i tačnost podataka iz biračkog spiska. 

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka saopšteno je da je aplikacija "Neka ostanu doma", koju je formirala koalicija "Za budućnost Crne Gore", u suprotnosti s članom 28 Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Slobodni i nezavisni mediji su temelj svake uspješne demokratske moderne i evropske države, a njihova uloga u društvu je nemjerljiva, a tamo gdje mediji, ili bar većina njih, nije slobodna nema ni slobodnog društva ni demokratske države, kazao je kandidat za poslanika koalicije „Crno na bijelo“ Bojan Jevrić.

Da bi Crna Gora bila jaka, radnici u Crnoj Gori moraju biti dobro plaćeni, a njihova radnička prava zaštićena kao u državama EU, kazala je predsjednica SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković, prilikom posjete Herceg Novom.

"Zbog toga primjeri poput Vektre Boke pokazuju na koji način se ne smije više nikad raditi u Crnoj Gori, jer je ta kompanija napravila nesagledivu štetu turističkoj ponudi Herceg Novog. Jedina šteta veća od te, je način na koji se ova firma ponijela prema bivšim radnicima", kazala je Vuksanović Stanković. Ona je istakla da je jaka Crna Gora solidarno društvo koje pomaže svima koji su u stanju socijalne potrebe, koje vodi računa o svojim penzionerima koji su gradili ovu zemlju.

"Ne možemo dozvoliti da firme sa crne liste poreskih dužnika budu strateški partneri vlasti. Ovaj primjer još jedan je u nizu gdje vidimo kako su se nekad uspješne firme strateški upropašćavale, vrijedni i marljivi radnici slali na biro rada, a zatim se ti isti investitori bogatili na osnovu najatraktivnijih lokacija na crnogorskom primorju koje su dobili u bescjenje", izjavila je Vuksanović Stanković. Naglasila je da jaka Crna Gora ne ostavlja radnike na cjedilu.

''Takvoj praksi privilegovanih pojedinaca ćemo stati na kraj. Radnicima se moraju platiti preostale zarade i otpremnine jer je dug firme prema njima jednako važan kao i dug koji ona ima prema državi u vidu neplaćenih poreza i doprinosa”, navela je ona. Poručuje da SDP jaka Crna Gora donosi upravo takve promjene u kojima će svi građani biti svoji na svome, a ne, kako kaže, živjeti kao najamnici na privatnom posjedu.

''U kojoj će prosječna plata biti 700 eura, a minimalna 300 eura. Zbog toga je 30-tog avgusta izbor lak. Samo jak SDP garantuje ekonomski jaku Crnu Goru", zaključila je Vuksanović Stanković.

 

Izvor: RTCG

Parlamentarni izbori presudno su važni za crnogorsku stabilnost, ocijenio je predsjednik ALDE saveza liberala Evrope Hans Van Balen, koji je podržao je Liberalnu partiju (LP) na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima.

Poslanik u Skupštini Crne Gore i kandidat na listi „Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Mi odlučujemo DOSLJEDNO“ Boris Mugoša istakao je da se Socijaldemokrate zalažu za osnivanje državne razvojne banke, koja bi bila jaka potpora oporavku naše ekonomije i jačanju njenog razvojnog potencijala i državne telekomunikacione kompanije, koja bi doprinijela povećanju konkurentnosti na tržištu telekomunikacija i unapređenju bezbjednosti i sigurnosti podataka.

Neki teško razumiju da je stasala jedna nova, savremena Crna Gora, a mislim da radimo uspješno i da nemamo ni približno ozbiljnu konkurenciju na crnogorskoj političkoj sceni, ocijenio je lider DPS-a Milo Đukanović.

Štampanje glasačkih listića u bjelopoljskoj štampariji Merkator koštalo je Državnu izbornu komisiju 46.059 eura. Ušteda je velika jer je to bila najniža od tri dostavljene ponude, kazao je za Pobjedu Aleksa Ivanović, predsjednik DIK-a.

Politički subjekti su od donacija fizičkih lica prikupili gotovo 540.000 eura, a od priloga dva pravna lica prijavljeno je ukupno 1.582 eura, od čega je jedan nenovčani u iznosu od 582 eura, podaci su Agencije za sprečavanje korupcije.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pokrenuo je kampanju “Glasaj slobodno”, kako bi promovisao neprikosnoveno pravo građana/ki na slobodan politički izbor. Kako kažu, ovim putem žele da podsjete sve građane na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor.

Kandidatkinja za poslanicu Demokratske partije socijalista i ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da politike DPS snažno podstiču razvoj inovativne privrede, čiji je katalizator IT sektor.

Naš cilj je da značajno povećamo kvalitet zdravstvene zaštite, pacijentima omogućimo što bolje liječenje, bržu i kvalitetniju zdravstvenu uslugu i veće plate ljekarima i medicinskom osoblju. Koalicija “Za budućnost Crne Gore” zna kako ovo da sprovedemo u djelo i bićemo nosilac toliko željenih promjena, poručio je kandidat za poslanika Socijalističke narodne partije Crne Gore, Radosav Nišavić.

Štampanje glasačkih listića za parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koji će biti održani 30. avgusta, počelo je jutros u bjelopoljskoj štampariji Merkator.

Crna Gora predstojeće izbore dočekuje sa neotklonjenim nedostacima u zakonodavnom i institucionalnom okviru i dosta složenijom političkom situacijom u odnosu na prethodne, navodi se u izvještaju Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Protivnici crnogorske nezavisnosti i njenog evropskog puta i dalje su na sceni ocijenio je nosilac liste “Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović” Duško Marković na tribini u Nikšiću za mjesne zajednice Kličevo i Ozrinići.

Četvrtina institucija koje imaju obavezu objavljivanja analitičkih kartica i putnih naloga to nijesu učinile za prethodnu sedmicu, a podatke o socijalnima davanjima i trošenju budžetske rezerve nije objavilo 10 odsto obveznika Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, navode u Centru za demokratsku tranziciju (CDT). 

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je pokrenuo kampanju “Glasaj slobodno” kako bi promovisao neprikosnoveno pravo građana/ki na slobodan politički izbor. CDT je u svrhu kampanje objavi i spot.

Lider koalicije Mir je naša nacija Aleksa Bečić kazao je da građanima Crne Gore na predstojećim izborima 30. avgusta nude 50 planova za mir i za ekonomski oporavak zemlje i potpuno novi pristup javnim poslovima zajednice.

Investiciono razvojni fond ne kreditira privredu "novcem svih građana" kako su im to spočitali iz koalicije "Mir je naša nacija", konstatujući da sredstva obezbjeđuju na međunarodnom tržištu, a da ne rade profesionalno svoj posao, evropske bankarske institucije im ne bi odobravale sredstva.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvao je građane da se prijave za posmatarače koji će pratiti poštovanje izbornih procedura i regularnost procesa glasanja na izborima 30. avgusta.

Glasački listići na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji će biti održani 30. avgusta, biće žute boje i štampaće se u bjelopoljskoj štampariji Merkator, odlučila je Državna izborna komisija (DIK).

Demokratska partija socijalista (DPS) obezbijedila je mir i stabilnost i garantuje dinamičniji tempo sustizanja evropskog kvaliteta života, poručio je predsjednik te stranke Milo Đukanović.

Crna Gora trenutno se suočava sa brojnim izazovima, koji direktno ugrožavaju njenu stabilnost, ocijenio je nosilac koalicione liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić u pismu upućenom ambasadama više država.

Državna izborna komisija (DIK) je sve obaveze i aktivnosti za sprovođenje izbora završila u roku počev od kalendara, utvrđivanja biračkih lista, žrijebanja, kazao je predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović. On je u razgovoru za Dnevne novine rekao da je ostalo da političke partije pošalju svoje predstavnike u biračkim odborima, odnosno saopšte imena članova ovih tijela kako bi što prije počeli obuku koja se ove godine, zbog COVID-19, održava preko onlajn platformi. Ivanović je apelovao na političke partije da što prije dostave imena članova biračkih odbora, kako bi što prije počeli sa edukacijom. On je kazao da je, što se tiče tijela na čijem je čelu, sve spremno za izbore i da je rad DIK-a potpuno transparentan.

“Komisija je sastavljena od vrhunskih profesionalaca, sa kojima do sada odlično sarađujem. Rad Državne izborne komisije je u potpunosti transparentan i u to mogu da se uvjere svi zainteresovani, od građana, medija, političkih partija, do posmatračkih misija i nevladinog sektora”, kazao je Ivanović.

 

Izvor: MINA

Jaka ekonomija je najbolji garant crnogorske nezavisnosti. Podjele u crnogorskom društvu najlakše ćemo prevazići kada naši građani budu živjeli bolje. Samo jaka ekonomija može riještiti problem nezaposlenosti koji posebno pogađa naše sjeverne opštine,, saopštio je zamjenik predsjednika SDP i kandidat za poslanika na listi “SDP - Jaka Crna Gora” Raško Konjević.  Kandidat za poslanika na listi “SDP - Jaka Crna Gora” ukazao je da je SDP protekle dvije godine u skupštini podnijela skoro 20 zakona kojima se želio popraviti životni standard naših građana.

 

Izvor: RTCG

Za Socijaldemokrate (SD), nezavisna, multietnička, antifašistička i sekularna Crna Gora bila je i ostaće najveća svetinja, kazao je nosilac izborne liste „Mi odlučujemo DOSLJEDNO“, Ivan Brajović.

Bošnjačka stranka na predstojeće izbore izlazi samostalno, s realnim očekivanjima da će duplirati broj mandata u zakonodavnoj vlasti, rekao je nosilac liste te partije Ervin Ibrahimović.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović poručio je da će Socijaldemokrate učiniti sve što je u njihovoj moći da mladi ljudi ne napuštaju Crnu Goru i traže svoju sreću van nje. Prilikom posjete Bijelom Polju istakao je da će njihova vizija o ravnomjernom razvoju omogućiti da se egzistencija stvara na svom ognjištu.

Samo pomireni možemo pokrenuti privredu, vratiti radnike sa ulice u fabrike i povećati plate i penzije, saopštio je lider koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bečić tokom karavana mira koji je juče obišao barsku i ulcinjsku opštinu.

Koalicija Za budućnost Crne Gore nakon pobjede na izborima 30. avgusta počeće da ostvaruje ono što je dio naših programskih ciljeva i naših realnih obećanja građanima, saopštio je to potpredsjednik SNP-a i kandidat za poslanika na listi koalicije Dragoslav Šćekić. 

Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio ustavnu žalbu izborne liste “Snežana Jonica – Socijalisti Crne Gore – Da živimo kao Jugosloveni” za parlamentarne izbore 30. avgusta, koju je prethodno Državna izborna komisija DIK odbila da proglasi.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović, prilikom posjete Cetinju, saopštio je juče da su u toj partiji uvjereni u ubjedljivu pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima 30. avgusta.

"Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Mi odlučujemo dosljedno" prva je na glasačkom listiću za izbore koji će biti održani 30. avgusta, odlučeno je žrijebom.

Demokratska partija socijalista (DPS) pobijediće ubjedljivo na izborima, jer brani demokratske vrijednosti i multikulturalnu i multivjersku tradiciju, kazao je Duško Marković, nosilac liste "Odlučno za Crnu Goru - DPS Milo Đukanović“.

Pravosuđe mora obezbijediti vjeru u pravdu, što pokušava većina vrijednih i poštenih ljudi u tom sistemu.  Jaka Crna Gora Gora je ona u kojoj je zakon iznad partijske odluke, a sud garant pravde, saopštio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije, kandidat za poslanika u Skupštini na listi „SDP – JAKA CRNA GORA“, Bojan Zeković.

Socijaldemokrate (SD) na predstojećim izborima očekuju duplo veću podrški i prostor za odlučivanje, kazao je potpredsjednik te partije Damir Šehović, navodeći da glas dat SD-u nikada nikad neće završiti kod negatora Crne Gore.

„Karavan mira“ predvođen liderom koalicije „Mir je naša nacija“, Aleksom Bečićem, u posljednja dva dana obišao je opštine Bijelo Polje, Berane, Andrijevicu, Plav kao i gradsku opštinu Golubovci.

Socijaldemokrate (SD) cijene da je u narednom periodu neophodno donijeti Strategiju spoljne politike Crne Gore, koja je, smatraju, važna za vođenje usklađene, koordinisane spoljne politike svake države i jačanje regionalne saradnje.

SDP je jasna i nju će u nove političke i državničke pobjede predvoditi nova generacija mladih, obrazovanih i poštenih ljudi koji su spremni da se uhvate u koštac sa državnim problemima Crne Gore, kojih nije malo, uz punu našu podršku nas koji smo je osnivali, kazao je mr Ramo Bralić, jedan od osnivača SDP, njen dugogodišnji visoki funkcioner, bivši ministar, ambasador i jedan od osnivača Islamske zajednice Crne Gore.

Lider DPS-a Milo Đukanović poručio je da će njegova partija na ovim izborima slaviti još jednu veliku crnogorsku poruku, navodeći da će biti odbranjen građanski karakter Crne Gore.

Predstavnici koalicije „Crno na bijelo“ posjetili su Bijelo Polje u kojem su, kako kažu, građanima prenijeli glavnu poruku – da su odlučni da promijene Crnu Goru na bolje. To će, kako je kazao nosilac liste te koalicije na izborima dr Dritan Abazović učiniti kroz pet tačaka istoimene platforme oko koje se koalicija okupila a one su - reforma pravosuđa, ekonomije, zdravstva, prosvjete i zaštita životne sredine.

Predsjednik Vlade Duško Marković odbacio je tvrdnje dijela opozicije, analitičara i medija da on i Vlada vode „funkcionersku kampanju“ i da zloupotrebljavaju državne resurse u partijske svrhe.

Na izborima 30. avgusta mogu glasati i građani sa starom ličnom kartom ukoliko budu prepoznati u identifikacionom sistemu, potvrdio je za Radio Crne Gore predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pokreće kampanju “Glasaj slobodno” kako bi promovisali neprikosnoveno pravo građana na slobodan politički izbor. Kako je kazala predsjednica CDT-a Milica Kovačević, cilj kampanje je da, u uslovima poljuljanog povjerenja, građane/ke podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor.

Izađite na izbore 30. avgusta, vaših dvadeset minuta određuje smjer kuda će ovo društvo krenuti bar za sljedećih četiri godine, a možda i duže, poruka je Nika Đeljošaja, nosioca liste koalicije „Albanska lista Genci Nimanbegu Nik Đeljošaj”, koju čine Albanska alternativa, Forca, Demokratski savez Albanaca i politički pokreti Perspektiva i Unija za Tuzi.

Izbori u Crnoj Gori ne mogu se upoređivati sa onima u evropskom i državama balkanskog okruženja, kazao je predsjednik Demosa Miodrag Lekić, navodeći da Crna Gora po izbornim neregularnostima ima ubjedljivu lidersku poziciju.

Crna Gora je ugrožena iznutra – od Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih lidera, koji su u teškom vremenu pokazali da ih ne interesuju nevolje i problemi građana, kazao je za RTCG kandidat za poslanika koalicije “Za budućnost Crne Gore” Jovan Vučurović.

Koalicija Crno na bijelo planira uvođenje principa "otvorenog trezora", odnosno stvaranje jasne, jednostavne i transparentne onlajn platforme na kojoj bi svi građani, nevladine organizacije i druga zainteresovana lica mogla u svakom trenutku pratiti sve uplate i isplate sa računa državnog trezora, kao i svih računa lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

Demokratska partija socijalista (DPS) zna da je omladina sadašnjost i evropska budućnost Crne Gore i zato će se nastaviti sa ulaganjem u njihova znanja i vještine, kazao je politički direktor te partije Branimir Gvozdenović.

Potpredsjednica PzP i poslanica DF-a u Skupštini Branka Bošnjak apelovala je na nadležne u Ministarstvu prosvjete i lokalnim samoupravama, da odmah reaguju i izađu u susret inicijativi NVO Roditelji, da se svim osnovcima u Crnoj Gori obezbijede besplati udžbenici.

Da bi institucije bile nezavisne, sudije i tužioci slobodni, profesionalni i posvećeni, da bi uspostavili vladavinu prava, a potom suzbili kriminal i korupciju, moramo da pomirimo Crnu Goru. Na temeljima pomirenja gradićemo našu kuću u kojoj svaki ukućanin ima ista prava, obaveze i odgovornosti. U kojoj neće biti prebrojavanja na partizane i četnike, bjelaše i zelenaše, kazao je Lider koalicije „Mir je naša nacija“, Aleksa Bečić, prilikom posjete opština Kolašin i Mojkovac.

Ovaj narod zaslužuje najbolje i treba da ugleda svjetlost i u okviru ovog zemaljskog života, a ta svjetlost je u ostanku naše djece u našoj zemlji. Za to se bori koalicija “Za budućnost Crne Gore”, kazao je u Bijelom Polju nosilac liste Zdravko Krivokapić.

Bošnjačka stranka (BS) se od osnivanja zalagala za nezavisnu, multietničku, multivjersku, evroatlantsku Crnu Goru u kojoj socijalna pravda i građansko društvo ne smiju imati alternativu, kazao je listu Pobjeda, poslanik Ervin Ibrahimović, koji je nosilac izborne liste “Bošnjačka stranka - Ispravno. Rafet Husović”, naglašavajući da "sa ponosom možemo reći da je zbog takve ispravne politike BS prepoznata kao garant stabilnosti naše domovine". 

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) predložilo je da na političkim skupovima na otvorenom, odnosno zatvorenom prostoru, bude moguće okupljanje do 100, to jest 50 osoba, uz obavezno poštovanje epidemioloških mjera.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli odgovorio je u julu predsjedniku crnogorske skupštine Ivanu Brajoviću, da su zbog situacije sa korona virusom, misije EP u inostranstvu zabranjenje, uključujući i posmatračke misije za izbore. To je za Pobjedu kazao portparol Evropskog parlamenta upitan da li će delegacija EP posmatrati izbore u Crnoj Gori, zakazane za 30. avgust.

Političke partije reagovale su na dio preporuka Državne izborne komisije u vezi sa bezbjednim glasanjem na dan izbora. SDP i predstavnici platforme Crno na bijelo ocijenili su da su preporuke protivustavne i skandalozne i pozvali Ombudsmana i Ustavni sud da hitno reaguju.

Koalicija Mir je naša nacija ocijenila je licemjernom i smiješnom izjavu zamjenika predsjednika DPS-a Duška Markovića da Vlada Crne Gore nastavlja da ulaže u razvoj sjevera, a naročito u razvoj Andrijevice.

Ažuriranje biračkog spiska od Uprave policije, bez kontrole učesnika u parlamentarnom procesu, je najveća prepreka povjerenju u izborni proces, a kako tvrde u SNP-u, protivzakonito je zadnjih desetak godina crnogorsko državljanstvo stekao veliki broj osoba koje nijesu imali pravnog osnova za upis i oni danas, nažalost, vještački uvećavaju birački spisak.

Iz Demokratske partije socijalista su saopštili da smatraju da biračko, kao Ustavom zagarantovano pravo, ne smije biti dovedeno u pitanje pod bilo kojim uslovima i okolnostima - pa ni ovim u kojima se trenutno nalazimo, te da vjeruju da će Državna izborna komisija preispitati svoju odluku i uvažiti mišljenja i sugestije političkih partija, i da će na kraju svima biti omogućeno da ostvare svoja Ustavom garantovana prava.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ustavni sud da hitno reaguje i poništi dio uputstava Državne izborne komisije (DIK), koji, kako su ocijenili iz te nevladine organizacije (NVO), mimo Ustava uskraćuju građanima biračko pravo i diskriminiše ih.

Građani sa biračkim pravom, koji na dan izbora 30. avgusta budu na bolničkom liječenju, usljed infekcije korona virusom, kao i oni u karantinima van mjesta prebivališta, neće moći da ostvare biračko pravo, saopšteno je iz Državne izborne komisija, koja je sinoć jednoglasno usvojila tehničke preporuke za održavanje izbora radi epidemiološke zaštite birača.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatra da su Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemološke zaštite birača koje je, na jučerašnjoj sjednici, donijela Državna izborna komisija (DIK), neustavne, nejasne, kontradiktorne i, kako ističu u toj NVO, nesprovodive. Kako su naglasili, podnijeće Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti tehničkih preporuka DIK-a.

Na sjednici Državne izborne komisije usvojen je dokument pod nazivom "Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača", koji već duže pripremaju Nacionalno koordinaciono tijelo, Institut za javno zdravlje i DIK.  Cilj ovih preporuka, kako je saopšteno, je zaštita zdravlja građana, odnosno svih učesnika izbornog procesa.

MANS je danas pozvao sve političke partije koje učestvuju u izbornom procesu da na transparentan način vode kampanju na društvenim mrežama koja će u periodu epidemije virusa korona očigledno biti jedan od ključnih načina komunikacije sa građanima.

Jedan od temeljnih ciljeva liste "SDP – Jaka Crna Gora, je da država u narednom četvorogodišnjem mandatu, do 2024. godine, završi pregovore o pristupanju sa Evropskom unijom i time stvori uslove za mnogo bolji kvalitet života za sve građane, ističe generalni sekretar SDP Ivan Vujović.

Jedan od predloga programa Socijaldemokrata jeste reforma socijalnog stanovanja, na način što bi se uvećao značajno fond stanova u državnom vlasništvu, koje bi građani mogli da iznajme i plaćaju u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima, a sa ciljem njegovog pretvaranja u održivo društveno stanovanje, saopštila je danas Budimirka Đukanović kandidatkinja na listi “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLJEDNO". Kako je dodala zalageće se i za povećanje dječjih dodataka i penzija.

Posmatračka misija OEBS-a nepristrasno će pratiti izborni proces u Crnoj Gori, kazao je šef Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Tomaš Mesarić i pozvao glasače da ispoštuju sve predložene mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Kompanija Fejsbuk najavila je proširenje novih pravila koja se odnose na političke oglase u 32 zemlje svijeta, među kojima je i Crna Gora. Počevši od danas, svi politički oglasi u Crnoj Gori moraju proći autorizaciju oglašivača i moraju da sadrže informacije ko je platio oglas (“Paid for by” disclaimer).

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je građane da provjere da li im je potpis podrške, za bilo koju od potvrđenih izbornih listi za parlamentarne izbore, uredno evidentiran ili zloupotrebljen.

Komisija je nakon uvida u propisanu dokumentaciju, rješenjem utvrdila i proglasila izbornu listu dr Dritan Abazović – Crno na bijelo – dr Srđan Pavićević – (Građanski pokret URA, Stranka pravde i pomirenja, Grupe birača CIVIS i nezavisni intelektualci) – Građani!  koju je podnijela koalicija Koalicija Crno na bijelo: Građanski pokret URA, Stranka pravde i pomirenja, Grupa birača CIVIS.

Demokratski front (Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Demokratska narodna partija), Socijalistička narodna partija Crne Gore, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, Srpska radikalna stranka, Stranka penzionera invalida i socijalne pravde predala je Državnoj izbornoj komisiji izbornu listu

Albanska Koalicija Demokratska Partija, Demokratska Unija Albanaca i Demokratski Savez u Crnoj Gori podnijela je izbornu listu Državnoj izbornoj komisiji pod nazivom Koalicioni shqiptar „Bashkë nji za“ Partia Demokratike, Unioni Demokratik i Shqiptarëve dhe Lidhja Demokratike në Mal të Zi – Albanska Koalicija „Jednoglasno“ Demokratska Partia, Demokratska Unija Albanaca i Demokratski Savez u Crnoj Gori.

Koalicija Crno na bijelo (Građanski pokret URA, Stranka pravde i pomirenja, Grupe građana CIVIS i nezavisni intelektualci) predala je Državnoj izbornoj komisiji izbornu listu naziva dr Dritan Abazović – Crno na bijelo – dr Srđan Pavićević – (Građanski pokret URA, Stranka pravde i pomirenja, Grupa birača CIVIS i nezavisni intelektualci) – Građani!

Demokratska Crna Gora, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije i Građanski pokret Nova ljevica predale su danas Državnoj izbornoj komisiji izbornu listu pod nazivom ALEKSA BEČIĆ – MIODRAG LEKIĆ – “MIR JE NAŠA NACIJA” – DEMOKRATE – DEMOKRATSKA CRNA GORA – DEMOS – PARTIJA PENZIONERA INVALIDA I RESTITUCIJE – GRAĐANSKI POKRET NOVA LJEVICA.