U subotu 06. oktobra zajednički koncert BKUD-a Sevdah iz Zagreba i KUD-a Tekstilac

Zajednički koncert BKUD-a ''Sevdah'' iz Zagreba i KUD-a ''Tekstilac'' iz Bijelog Polja, biće održan šestog oktobra u velikoj sali bjelopoljskog Centra za kulturu, sa početkom u 20 časova.

Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo  ''Sevdah'' Zagreb, čiji je predsjednik Kemal Bukvić,  osnovano je 2006. godine i vodi se kao prvo registrovano bošnjačko kulturno-umjetničko društvo u Zagrebu. Posebnu važnost ovo društvo ima zbog činjenice da je kulturno-umjetničko društvo nacionalne manjine, koje je osnovano, radi i djeluje u Zagrebu i finansira se iz državnog proračuna Reublike Hrvatske.

Na svom repertoaru bilježi uspješne koreografije kao što su igre iz sjeverne Bosne, istočne Bosne, igre iz okoline Sarajeva i samog Sarajeva, igre iz Sarajevskog polja, gluho Glamočko kolo, bosansko posjelo, rugovsku svitu, svadbene običaje Bošnjaka pod koreografskom palicom Emira Bašića.

Društvo je osnovano radi razvijanja i unapređenja kulturnog, prosvjetnog i zabavnog života među mladim Bošnjacima i drugim narodima koji žive u Hrvatskoj. Učestvovali su na raznim manifestacijama i smotrama folklornog stvaralaštva, kao i u u Turskoj, Češkoj, Srbiji, BiH, Sloveniji.

Ulaz je besplatan.

Izvor: Centra za djelatnosti kulture ,,Vojislav Bulatović Strunjo”