U petak 20. aprila promocija knjige ,, Kazivanje Ahmet-bega Mušovića“

Promocija nove knjige novinara i publiciste Veselina Konjevića, „Kazivanje Ahmet-bega Mušovića“ održaće se u petak 20. aprila u sali Centra za kulturu, sa početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti: direktor Centra za kulturu Abaz Dizdarević, istoričari dr Marijan Premović i mr Sait Šabotić, koji su i recenzenti knjige, potom publicista i kulturni djelatnik Ulvija Mušović iz Prijepolja, i autor knjige.

Knjiga sadrži svojevrsnu životnu ispovijest jednog od posljednjih muslimanskih/ bošnjačkih begova, Ahmet-bega Mušovića, rodom od Kolašina, a u to vrijeme nastanjenog u Bijelom Polju, koju je poznati homerolog i helenista Milman Peri, tragajući po našim krajevima za rješavanjem tzv. „homerskog pitanja“, zabilježio 1935. godine. Razgovor je pohranjen u Biblioteci Harvard, u SAD-u, u Fondaciji Milman Peri. Ahmet-beg Mušović bio je jedan od najbogatijih Muslimana/Bošnjaka svoga vremena na sjeveru Crne Gore. Osim o teškoj sudbini muslimanskih izbjeglica toga vremena, Ahmet-beg kazuje svojim sagovornicima (Milmanu Periju i njegovom prevodiocu Nikoli Vujnoviću) i o brojnim značajnim ličnostima i događajima u Crnoj Gori s kraja XIX i početka XX vijeka, što predstavlja izuzetno važno svjednočanstvo i izvor za savremenu crnogorsku istoriografiju. Govoreći o porijeklu Mušovića, Ahmet-beg saopštava i poznato predanje o Pavi (i Ahmetu), po kojoj je, kako i sam navodi, nastao naziv Pavino Polje.

Moderator programa  je Edin Smailović.