,,Odjeci“ u četvrtak, 24. oktobra, u Centru za kulturu

Predstava  Bjelopoljskog pozorišta ,,Odjeci“, koju je po motivima drame ,,Čas“ Ežena Joneska režirao i adaptirao Goran Bjelanović, biće izvedena u četvrtak, 24. oktobra, u sali bjelopoljskog Centra za kulturu , s početkom u 20 časova.

U predstavi igraju: Predrag Vukojević, Slađana Bubanja, Sanja Ćirović i Vlado Tomović .

O predstavi – iz ugla reditelja:

Nesavršenost svijeta predstavlja nepresušnu motivaciju za kreiranje ostvarenja u svim oblastima umjetnosti – teatru apsurda naročito.

Veliki majstor teatra apsurda, Ežen Jonesko, se potrudio da ovu osobinu ljudskog društva istakne i nadgradi  kroz inovaciju koja ima za cilj da nas razočara, dezorijentiše, izokrene naš svakodnevni svijet, osujećujući njegovu logiku.

Nema izvrnutije logike od neporjecive istine da je najistaknutija osobina južnoslovenskog naroda sklonost ka auto destrukciji – ka samoistrebljenju. Ovo je centralni motiv komada „Odjeci“ nastalog po motivima Joneskovog „Časa“.

Priroda suludostii bratoubistva je takva da je jasno pokazala kako je sama sebi dovoljna, kako joj ne trebaju ni motiv ni opravdanje. Pri tom je u neprestanom kreiranju podjela, navodnih razlika i različitosti, a time i parcelisanju naroda izgradila neuništivi mehanizam samoodržanja.

Filosofija komada „Odjeci“ iscrpljuje se kroz tezu: „U društvenim zajednicama koje baštine takvu kainovsku istoriju ne može se živjeti dobro“. Centralni grijeh je uzrok, a sve druge loše strane života samo njegove reminiscencije.

Istina da „predstava pripada glumcu“ se u mom iskustvu stečenom kroz rad na ovom komadu ispoljila kao privilegija da iz noći u noć uživam u načinu na koji su: Predrag Peđa Vukojević, Slađana Bubanja, Sanja Ćirović i Vlado Tomović, ne radili na usvajanju likova koje u predstavi tumače, već istinski živjeli pozorište.

Publika će imati priliku da vidi predstavu i prosudi, ja sam imao tu čast da spoznam svu ljubav i energiju kojom se ovi ljudi predaju pozorištu i svojeme gradu.

Najvjerovatnije sam tu čast negdje i zaslužio. Ništa nije slučajno.

Ulaz je besplatan.