Izložba „Nova balkanska mitologija“ u četvratk, 8. avgusta, u Centru za kulturu

Izložba crteža „Nova balkanska mitologija“, autora Danila Vukovića, biće otvorena sjutra u bjelopoljskom Centru za kulturu, sa početkom u 19 časova.

Kao umjetnik i hroničar svog vremena Vuković ilustarcijom mitoloških bića prikazuje probleme savremnog običnog čovjeka.

 “Riječ je o seriji crteža koji opisuju probleme jednog običnog malog čovjeka, a iako je prvobitni naziv izložbe bio „Moderna srpska mitologija”, s obzriom da je riječ o onome što pogađa cijeli Balkan, došlo je i do promjene u nazivu”, kazao je Vuković za Radio Bijelo Polje.

Tuš i pero, kao i bogatsvo linija, Vuković je iskoristio da ukaže na socijalne i društvene pojave, a kako je istakao čovjek mora da uđe u koštac sa tim problemima i da bude društveno angažovan pojedinac.

“Što se tiče likovnog momenta, koristio sam tuš i pero, bavio se istraživanjem u liniji, a konceptulnom smislu, ova izožba je priča o problemima balkanskog malog čovejka”, naveo je ovaj umjetnik.

Nakon više od deset samostalnih izožbi, Vuković  po prvi put izlaže u Bijelom Polju, gradu koji je njegov drugi zavičaj.

“Svako ljeto sam provodio ovdje, moji korijeni potiču iz ovog kraja, tako da mi je izuzetno drago što ću se i u tom umjetničkom smislu predstaviti Bjelopoljcima, a  još veća je čast izlagati u Bijelom Polju, gradu sa bogatom umjetničkom tradicijom i istorijskim nasljeđem”, rekao je Vuković.

U bjelopoljskom Centru za kulturu sjutra će biti prikazano oko 25 crteža, koji su samo dio Vukovićeve izložbe „Nova balkanska mitologija“.

Danilo Vuković je rođen u Kraljevu 1986. godine.  Završio je srednju umjetničku školu ”Bogdan Šuput ” u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Odsjek grafika. Završio je master studije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, disciplina crtež.

Autorka: Sanja Čujović

Foto:Centar za kulturu

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE