Sniježni leopardi ugroženi, u Indiji živi svega 718 jedinki

Ministarstvo okoline Indije objavilo je da procjene govore da u zemlji ima 718 sniježnih leoparda koji se svrstavaju među ugrožene vrste.

Ministarstvo je navelo da je u okviru "Svjetske procjene populacije sniježnog leoparda" u Transhimalajskom regionu ispitano područje od 120.000 kvadratnih kilometara kako bi se utvrdio njihov broj.

U saopštenju se navodi da rezultati istraživanja za period 2019-2023. pokazuju da broj sniježnih leoparda u Indiji iznosi 718, što je 10 do 15 odsto svjetske populacije ovih životinja.

Naglašeno je da je utvrđivanje broja sniježnih leoparda važan korak zbog njihove uloge super predatora u himalajskom ekosistemu, ali i za otkrivanje prijetnji njihovim staništima i promjena uzrokovanih globalnim zagrijavanjem.

Međunarodna unija za očuvanje prirode proglasila je sniježnog leoparda za ugroženu vrstu, jer je broj ovih životinja u opasnosti iz mnogo razloga, od krivolova do razvoja infrastrukture.

Sniježni leopard vrsta je velike mačke koja nastanjuje planinske predjele Centralne i Južne Azije.

Sniježni leopardi nastanjuju planinske i potplaninske zone na nadmorskoj visini od 3.000 do 4.500 metara, a prisutni su i na manjim visinama.

Izvor i foto: RTCG

Tekst objavila: Ljilja Brajković