Volonteri Mirovnog korpusa počinju službu u Crnoj Gori

Grupa od sedam državljana Sjedinjenih Američkih Država (SAD) položiće danas zakletvu za dvogodišnju službu u Crnoj Gori, postajući tako volonteri Mirovnog korpusa.

Oni će, kako je saopšteno iz Mirovnog korpusa, raditi zajedno sa crnogorskim kolegama, predavati engleski jezik, pokretati programe i inicijative za mlade i organizovati vannastavne aktivnosti. Svečanosti će prisustvovati ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzign Rajnke, predstavnik Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, direktorka Mirovnog korpusa, volonteri i zaposleni, predstavnici organizacija civilnog društva, nastavnici i direktori škola.

Ceremonija polaganja zakletve, kako se navodi, slavi posvećenost nove grupe volontera Mirovnog korpusa. "Koji će zajedno s crnogorskim kolegama unaprijediti uspjeh prve grupe sastavljene od pet volontera Mirovnog korpusa koji trenutno rade u školama širom Crne Gore kao profesori engleskog jezika", dodaje se u saopštenju. Navodi se da taj događaj svjedoči o međusobnoj saradnji volontera Mirovnog korpusa, crnogorskih nastavnika i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kao i o posvećenosti unaprjeđenju kvalitetnog obrazovanja i efikasnog partnerstva između Amerikanaca i Crnogoraca.

Nakon ceremonije, sedam volontera će se premjestiti na svoje lokacije kako bi odmah započeli svoju službu u Crnoj Gori. Mirovni korpus je međunarodna mreža volontera, članova zajednica, partnera iz zemalja domaćina i zaposlenih, vođenih misijom agencije koja promoviše mir i prijateljstvo u svijetu. Na poziv vlada širom svijeta, volonteri Mirovnog korpusa rade na projektima s lokalnim prioritetima u oblastima obrazovanja, zdravlja, životne sredine, poljoprivrede, ekonomskog razvoja zajednice i razvoja mladih. Mirovni korpus je 1961. godine osnovao američki predsjednik Džon Kenedi, a od tada je više od 240 hiljada Amerikanaca služilo u 142 zemlje širom svijeta.

Izvor:RTCG