Stvaralaštvo Božidara Zejaka predstavljeno na 10. REFESTICON-u (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Književno stvaralaštvo Božidara Zejaka predstavljeno je bjelopoljskoj publici na 10. Regionalnom festival fantastične književnosti REFESTICON.

O djelima ovog pisca iz Beograda, inače rođenog Bjelopoljca, govorili su Marijan Mašo Miljić i dr Blagoje Vujisić.

Vujisić je publiku upoznao sa najznačajnijim detaljima iz Zejakove bogate biografije i bibliografije, ističući da je lijepo vidjeti ga opet u rodnom gradu pod Obrovom.

Marijan Mašo Miljić kazao je da Zejak spade u one velike pisce bjelopoljskog kraja, iako je mnogo priznatiji u Srbiji i Beogradu, gdje sada živi i stvara.

Prema riječima Miljića, Zejak ima specifičan stvaralački pristup, u kojem se oslanja na bogatu baštinu, ali, i vješto služi fantastikom i imaginacijom.

,,Kao da stvarnost pretvara u fikciju i san, poistovjećujući se sa svojim likovima. On odgovara na pitanja o odnosu života i smrti, dobra i zla. Imam osjećam da Zejak cijeli život piše jedan roman, iako je zapravo svaki od njih novi stvaralački eksperiment, izazovan za tumačenje”, istakao je Miljić.

Miljić se osvrnuo i na njegove romane - ,,Nebeski ratnik”, ,,Zora nad borovnjacima”, ,,Kleta polja Suranova”, ,,Tajna akovske varoši”, ,,Uspon i pad Joka Sajaka” i ,,Ljubav u doba korone”.

Zahvaljujući Miljiću i Vujisiću, Zejak je istakao da je zapravo glavni junak svih njegovi romana istina.

,,Moji romani su zapravo zapis o meni samom, a ono mitsko što se javlja u njima, zapravo je samo tumač neotkrivenih istina”, istakao je Zejak.

 

 

Autorke: Sanja Dulović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić