Predstava „Moj dom od paučine” najbolja na 31. smotri dramskog stvaralaštva

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Predstava „Moj dom od paučine”, u izvođenju učenika rasovske škole „Vladislav Sl. Ribnikar“, a u režiji profesorice Zagorke Rakonjac,  proglašena je za najbolju na 31. smotri dramskog stvaralaštva.

Mladi glumci izveli su sjajan pozorišni komad, kojim su poručili da djeca sa smetnjama u razvoju zaslužuju pažnju i ljubav, kao i sva, te da ne smiju biti diskriminisana i odbačena od društva.

Profesorica Zagorka Rakonjac, koja je i režirala predstavu ,,Moj dom od paučine” kazala je da je jako ponosna na svoje učenike, koji su još jednom pokazali glumački talenat.

„Ovo je još jedna u nizu nagrada kada je u pitanju naša škola, tako da joj se mi negdje uvijek nadamo i potajno je priželjkujemo. Djeca su zasiat posevećno radila, sa posebnim entuzijazamom i ushićenošću su pripremala ovaj pozorišni komad, tako da ni ja nijesam imala hrabrosti da posustanem, jer su oni moja najveća inspiracija“, istakla je Rakonjac.

Posebno je važno, kako je napomenula profesorica Rakonjac, što su još jednom poslali jako važnu poruku, poruku ljubavi i podrške svoj djeci sa smetnjama.

„Mnogo djece se rađa sa nekim smetnjama, bilo da su mentalne ili fizičke, a najgore i najtužnije je što se roditelji stide takve djece i skrivaju ih. Zato smo mi predstavom ’Moj dom od paučine’ željeli da poručimo da ta djeca nijesu lošija od ostale, da treba da ih čuvamo i volimo, jer to zaslužuju“, poručila je Rakonjac, kojoj su uručene i nagrade za najbolju režiju i najbolju scenografiju.

Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu  dodijeljena je  Hani Balić, za ulogu Kćerke u predstavi ,,Moj dom od paučine'', koja nije krila oduševljenje zbog ovog priznanja.

„Zaista sam se potrudila da dočaram lik i  da publika osjeti tu emociju. Izgleda da sam uspejla u tome i da je upravo to bilo presudno da ja osvojim nagradu za najbolju žensku ulogu“, kazala je talentovana Hana.

 Iako je na ovogodišnjoj smotri izostao kvantitet, prema riječima glumca i člana žirija Petra Novakovića, kvalitet definitivno nije.

„Zaista samo zadovoljni, bilo je dosta lijepih uloga, djeca su razumjela tekst i temu kojom su se bavila, a zaista moram posebno da pohvalim nastavnicu Zagorku Rakonjac koja je  napravila sjajan posao. Vidi se taj duh i potreba u prosvjetnom radniku da djecu pokrene, uvede ih u svijet pozorišne umjetnosti, nadam se da će biti još ljudi poput nje“, rekao je Novaković.

On je napomenuo da su smotre dramskog stvaralaštva nekada trajale i po dva dana, a danas je malo pedagoga  koji se bave pozorištem.

„Zato koristim ovu priliku  da uputim apel prosvjetnim randicima da se malo više uključe, da rade sa djecom, da budu dio ovakvih smotri i festivala“, poručio je glumac, Petar Novaković.

Ovogodišnju smotru dramskog stvaralaštva, koju je po 31. put organizovao Centar za kulturu, pratio je žiri, u kojem su, pored Novakovića, bili i glumci Izet Mulabegović – predsjednik i Moamer Kasumović.

Oni su odlučili da druga nagrada za predstavu u cjelini pripadne predstavi ,,Vratite mi igračke'' - OŠ ,,Pavle Žižić'' ( režija Ljubiša Jovanović), dok je na trećem mjestu bila predstva ,,Čarobna krila'' - OŠ ,,Aleksa Bećo Đilas'' (Tanja Rakočević i Marijana Korać).

Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu, prema odluci žirija, pripala je Mladenu Nedoviću, za ulogu Vuka u predstavi ,,Čarobna krila'' -  OŠ ,,Aleksa Bećo Đilas''; za mušku epizodnu ulogu dodijeljena je  Saidu Koliću, za ulogu Oca u predstavi ,,Moj dom od paučine'' - OŠ ,,Vladislav Sl. Ribnikar'', a za mušku glumačku bravuru Milanu Filuriji  za ulogu Generala u predstavi ,,Vratite mi igračke'' - OŠ ,,Pavle Žižić''.

Kseniji Gutić za ulogu Majke u predstavi ,,Moj dom od paučine'' - OŠ ,,Vladislav Sl. Ribnikar'' dodijeljena je nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu, a za žensku glumačku bravuru  Jani Rakonjac  za ulogu Tare u predstavi ,,Vratite mi igračke''  - OŠ ,,Pavle Žižić''.

 Nagrada za partnerstvo u igri dodijeljena  je Mihaili i Aleksandri Nedović za ulogu Bubamare i Leptira u predstavi ,,Čarobna krila''  OŠ Aleksa Bećo Đilas'', a ta predstava dobila je nagradu i za najbolji kostim.

Podsjetimo, u okviru 31. smotre dramskog stvaralaštva danas je u bjelopoljskom Centru za kulturu izvedena i predstava"Pravi prijatelji", mališana JPU "Dušo Basekić", koju su režirale Gorica Krgović i Milanka Rakočević.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić