Tesla na hrvatskoj eurokovanici prisvajanje srpskog nasljeđa

Narodna banka Srbije (NBS) ocijenila je da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako hrvatska postane članica eurozone, "predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda".

Takav stav u NBS temelji se na ocjeni da se "slavni naučnik izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu", a ako bi se njegov lik našao na hrvatskim kovanicama eura, "sasvim sigurno" bi bile "preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama Evropske unije", prenosi N1.

Time bi se "ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga", objavila je agencija Tanjug pozivajući se na izvore u NBS-u.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio da će se lik Nikole Tesle nalaziti na eurokovanicama od 50, 20 i 10 centi i to kada Hrvatska postane članica eurozone.

U NBS navode da je dizajn euro novčanica "isti nezavisno o države koja ih štampa", a dizajn kovanica je regulisan odgovarajućom Uredbom Vijeća EU-a od 24. juna 2014. godine.

Eurokovanice imaju jednu zajedničku, evropsku stranu, koja je ista na svim kovanicama, i drugu, nacionalnu stranu, koja se razlikuje od zemlje do zemlje i ima na sebi oznaku države članice EU, navode u NBS.

Izvor: Rtcg