Za pet godina spriječena 44 planirana ubistva

Kroz aktivnosti usmjerene protiv suprotstavljenih članova organizovanih kriminalnh grupa, kriminalistička policija je sa organizacionim jedinicama Uprave policije i tužilaštvima, spriječila izvršenje većeg broja “likvidacija”, nešto više od 44 planirana ubistva.

Tako je odgovoreno na ranija pitanja Dana iz Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije. Do sada je u obračunima klanova ubijeno više od 50 osoba. Na osnovu ranije dobijenih podataka, godine 2015. spriječeno je pet likvidacija, a naredne jedna. Zatim je 2017. godine osujećeno sedam pokušaja ubistava klanova, a 2018. godine 21 likvidacija. U prvih šest mjeseci 2019. godine policija je spriječila pet planiranih ubistava.

“Navedena krivična djela prema svim pokazateljima trebala su da budu izvršena u sklopu sukoba između organizovanih kriminalnih grupa, koje djeluju na području Crne Gore, a koje predstavljaju dio širih regionalnih kriminalnih struktura”, naveo je u ranijem odgovoru pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković.

Sprovedenim istražnim radnjama od početka 2020. godine pa do jula 2020. u 1.316 pojedinačnih zapljena, na teritoriji Crne Gore oduzeta je 1,1 tona različitih vrsta narkotika, a odgovorni su sankcionisani. Na planu međunarodne policijske saradnje u oblasti borbe protiv krijumčarenja droga sprovedeno je 15 kriminalističkih istraživanja, od kojih je 13 međunarodnog karaktera, u saradnji sa partnerskim službama i Specijalnim državnim tužilaštvom. Od jula 2019. do jula 2020. godine počinjeno je 19 ubistava, od čega je 17 rasvijetljeno, a četiri se dovode u vezu sa kriminalnim grupama. Riješena su tri ubistva iz prethodnog perioda.

“U pet uspješnih akcija spriječili smo pokušaje likvidacija visokopozicioniranih članova kriminalnih grupa. Osam osoba je uhapšeno po potjernicama. Protiv članova kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica podnijeto je oko 3.000 prekršajnih i krivičnih prijava”, saopštio je nedavno direktor Uprave policije Veselin Veljović na godišnjem presu.

Nadležni su nedavno, hapšenjem kolumbijskih državljana, Caicedo Bandoua Juan David i Costana Casa Jose Aleksander u Nikšiću, spriječili izvršenje planiranih likvidacija. Oni su saslušani u Specijalnom tužilaštvu zbog sumnje da su pripremali i planirali izvršenje teškog krivičnog djela.

 

Izvor: RTCG