Politika proširenja podstiče demokratizaciju

Politika proširenja podstiče demokratizaciju

Nastavak politike proširenja je u brojnim društvima podstakao dalju demokratizaciju i sveobuhvatne reformske aktivnosti, ocijenio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

On je primio u nastupne posjete novoimenovane ambasadore Argentine Estanislaoa Zavelsa, Finske Kima Lahdevirta i San Marina Silviju Bolini.

Kako je saopšteno, u razgovoru sa Zavelsom, Darmanović je izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju država, čiji poseban segment čini brojna zajednica crnogorskih iseljenika u Argentini koja u značajnoj mjeri doprinosi razvoju socio-kulturoloških veza između dva naroda.  

Tokom sastanka sa Lahdevirtom, Darmanović je rekao da je uvjeren da će sveukupna saradnja između Crne Gore i Finske biti dodatno osnažena tokom njegovog mandata.

Čestitajući Finskoj na preuzimanju šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom EU, zahvalio je na njihovoj političkoj i ekspertskoj podršci na evropskom putu Crne Gore. Lahdevirta je izrazio interes za jačanjem sveukupne bilateralne saradnje i dinamiziranjem političkih kontakata.  

„U pogledu evropskih integracija, kazao da je Finska zainteresovana za ovaj proces, te da je važno potvrditi kredibilnost politike proširenja i posvećeno sprovoditi unutrašnje reforme“, kazao je Lahderit.

Čestitajući ambasadorki Bolini stupanje na dužnost, Darmanović je istakao da su Crna Gora i San Marino dvije prijateljske države koje karakteriše bogata istorija, značajno kulturno nasljeđe, kao i snažna posvećenost afirmaciji evropskih vrijednosti.  

On je, kako se navodi, pokazao interes za proširivanjem saradnje, naročito u dijelu kulture, nauke i obrazovanja.

 

Izvor:RTCG