Iran: Raste broj mrtvih, među njima i jedanaestogodišnji dječak

Još devet osoba stradalo je tokom noći u nasilnim demonstracijama protiv vlasti u Iranu, javlja AFP. Ranije je poginulo 12 civila i jedan policajac. Kako je prenio Rojters, broj žrtava u petodnevnim antivladinim protestima raste, a najmanje još troje policajaca je ranjeno iz vatrenog oružja. Strahuje se da bi i protesti i reakcija režima mogli da postanu još nasilniji u danima koji dolaze.

 Prema podacima iranske državne televizije, šestoro demonstranata ubijeno je tokom "noćnog napada na policijsku stanicu u gradu Kahdarijan", tokom kog su demonstranti pokušali da ukradu oružje iz stanice. Iranska državna televizija navela je i da su u gradu Homeinišahr ubijen i 11-godišnji dječak i 20-godišnji muškarac, kao i da je pripadnik iranske paravojne Revolucionarne garde ubijen u gradu Nadžafabad.

 U televizijskom prilogu navedeno je da su ove tri žrtve ubijene iz lovačkih pušaka.Kako ističu zapadni mediji, ovi protesti se razlikuju od onih koje su 2009. godine vodili pripadnici srednje klase, jer ove vodi "potlačena klasa", nezaposleni i ljudi sa ekonomske i socijalne margine. Evropska unija se u ponedjeljak oglasila po prvi put o situaciji u Iranu, saopštivši da se "nada da će u Iranu postojati pravo na protest", dok je iz Vašingtona preko američkog predsjednika Donalda Trampa više puta stigla podrška narodu u Iranu.  Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je iranske neprijatelje SAD i Izrael za izazivanje nemira u toj zemlji, gdje već nekoliko dana traju antivladini protesti, poručivši da se neredi neće tolerisati.

 Izvor:RTCG