Bjelopoljski osnovci spremno dočekuju VII REFESTICON (video)

Učenici bjelopoljskih osnovnih škola spremno dočekuju VII Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, a ovogodišnja tema sa motivom zmaja inspirativna je za brojne osnovce, poručile su profesorice maternjeg jezika i književnosti Snežana Bošković, Jelenka Ljujić, Miluša Đurović i Marija Knežević.

Gostujući u emisiji „Bestseler Refesticon“, Radija Bijelo Polje profesorice su kazale da su  mitološka bića – zmajevi, ali i Đalovića pećina – najveći speleološki resurs Crne Gore, koji su u fokusu ovogodišnje manifestacije, izazvali veliko interesovanje mladih, te da su djeca vijest o literarnom konkursu sa oduševljenjem dočekala.

Profesorica profesorice maternjeg jezika i književnosti, Miluša Đurović, istakla je da je polje mašte, odnosno fantastke, ujedno i polje u kojem se djeca najbolje snalaze, te da očekuje da će osnovci škole „Dušan Korać“ napisati kvalitetne priče.

„Djeca su blagovremeno obaviještena o konkursu, predstavljena im je i ovogodišnja tema, a dali smo im i instrukcije o tome kako bi trebalo da izgleda jedna fantastična priča o zmaju. Kada sam im saopštila o kakvom festivalu i konkursu se radi, zaista sam primijetila jednu vrstu oduševljenja. Oni su i ranije imali priliku da pišu priče i sastave iz oblasti fantastike, tako da iz iskustva znam da će im i ova tema biti jako inspirativna“, kazala je Đurović.

Ona je pojasnila da bi interesovanje za fantatsiku, temu zmaja i Đalovića pećinu, bilo još veće da djeca bolje poznaju istoriju i tradiciju svog grada i države.

„Učenici starijih razreda su nažalost prerano napustili svijet maštanja, zato mislim da bi i učenike završnih razreda ova tema više zaisnteresovala da imaju više znanja i da poznaju naša prirodna bogatstva. Mnogi od njih i nijesu imali priliku da posjete Đalovića pećinu, pa im nije to dovoljno blisko, zato im i poručujem da više uče i o istoriji i o tradiciji, da slušaju priče starijih, legende i mitove, koje pronalazimo i u književnim djelima“, rekla je profesorica Đurović.

Uzore i inspiraciju za pisanje fantastičnih djela, prema riječima profesorice književnosti u zatonskoj školi „Braća Ribar“, Snežane Bošković, učenici mogu pronaći i u narodnoj književnosti.

„Tragove fantastike pronalazimo u narodnoj književnosti, odnosno u bajkama, a zatim u periodu romantizma i nadrealizma, tako da je fantastična književnost bliska našim učenicima“, navela je Bošković.

Profesorica Bošković je istakla i da se učenici zatonske škole ozbiljno pripremaju za REFESTICON, a dok će neki od njih svoju maštu pretočiti u riječi, drugi će to uraditi kroz crtež.

„Ja predajem šestom razredu, njima je ta tema bliska, jer su još uvijek u svijestu fantastike, žele da pišu i stvaraju. Već ozbiljno pripremaju literarne radove, a mnogi će se iskazati i kroz crtež, tako da mi spremni dočekujemo VII Regionalni festival fantastične književnosti i nadam se da će se u festivalskoj zbirci naći radovi nekih učenika iz Zatona“, poručila je Bošković.

Ona je podvukla da je raduje činjenica da u gradu Rista Ratkovića, Ćamila Sijarića, Miodraga Bulatovića, već sedam godine „živi“ festival posevćen fantastičnoj književnosti.

„Ovaj festival je jako važan za našu djecu, za mlade, naše Bijelo Polje i Crnu Goru, zato ga svi moramo podržati i uključiti se direktno u sve festivalske aktivnosti“, naglasila je Bošković. Kada se djeci približi tema i kada se da neka njima bliska, oni lijepo pišu, budu to lijep ei kreativne rečenice.

U vremenu modernih tehnologija, kada djeca sve manje vremena provode uz knjigu, teme iz fantastične književnosti najviše ih interesuju, kazala je profesorica maternjeg jezika i književnosti, Jelenka Ljujić, dodajući da su učenici bjelopoljske škole „Risto Ratković“ sjajno prihvatila temu REFESTICON-a.

„Djeca su živjela u bajkama, a mi smo im predočili svijet odraslih, zato se oni rado vraćaju fantastici, vraćaju se onom svijetu iz kojeg smo ih mi na silu istrgli. Zato su i oduševljeni time što je glavni lik i motiv priče zmaj, jer oni najviše vole takve romane“, saopštila je Ljujić – Andrić, napomnjući da su upravo najbolji odrađeni časovi oni posvećeni fantatsičnoj književnosti.

Međutim, kako kaže, ima i onih koji nemaju sluha za književnost i stvaranje.

„Kada sam učenicima devetih razreda govorila o REFESTICON-u i konkursima uvidjela sam da i nijesu previše zainteresovani, jer su previše brzo sazreli i misle da su veliki da bi se bavili književnošću, a zapravo ne shvataju da pravi pisac nastaje tek u zrelom periodu. Oni smatraju da je svaka tema koju dobiju i za pismeni zadatak banalna, da su oni već sve to doživjeli i da im je svijet aposlutno poznat. Ali mi smo apsolutni krivci i ja preuzimam odgovornost za svako dijete koje ne razumije bajku ili fantatsičnu priču“, kazala je profesorivca književnosti, Jelenka Ljujić.

Govoreći o tome koliko djeca danas zapravo malo čitaju, Ljujić je podvukla da odgovornost za to leži u odraslima.

„Djeca danas zaista malo čitaju i to ne samo djeca, nego i mi odrasli, a oni se ponašaju po modelu koji vide u svom okruženju, zato smo im mi moramo dati dobar primjer. I ja sam književnost zavoljela zahvaljujući pričama svog djeda. To su bile priče o aždajama, zmajevima i to iz našeg kraja. Ja sam vjerovala u te priče, vjerujem i danas i želim da ih podijelim sa učenicima“, kazala je profesorica Ljujić.

Današnja djeca žele naglo da odrastu, zaboravljaju lijepi svijet bajki, ali upravo ih konkursi, kao ovaj literarani raspisan u okviru REFESTICON-a, vraćaju tom periodu mašte, kazala je Marija Knežević, profesorica maternjeg jezika i književnosti u školi „Marko Miljanov“.

„Sedmi razredi su ovu temu  prihvatili sa oduševljenjem, ali kada sam im pomenula Đalovića pećinu, još više su se zainteresovali i čak neki od njih su već počeli da pišu. Sa druge strne, učenici devetog razreda su me gledali namrgođeno, oni su već odrasli, zanimaju ih druge teme, oni kažu da su vještice, zmajevi, vile za malu djecu, da ih svijet bajki ne zanima“, saopštila je Knežević.

On je dodala da je upravo u takvim situacijama uloga profesora presudna.

„Mi moramo da ih usmjerimo na pravi put, da im govorimo o fantatsici, fantastičnoj književnosti i motivišemo ih da čitaju i pišu“, poručila je Knežević.

Emisija „Bestseler Refesticon“ emituje se u susret VII Regionalnom festivalu fantatsične književnosti REFESTICON.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE